Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su ga danas u Pekingu predstavnici kineske korporacije "Čajna voter elektrik" informisali da će za dva do četiri mjeseca dostaviti Srpskoj tehničku i finansijsku ponudu u vezi sa izgradnjom HE "Dabar".

dodik peking

"Možemo očekivati u naredna dva do četiri mjeseca da će tehnička i finansijska ponuda doći u Republiku Srpsku i da ćemo, nakon što pregledamo ponudu, moći da potpišemo ugovor o izvođenju", rekao je Dodik za RTRS nakon razgovora sa predstavnicima ove korporacije.

Predsjednik Srpske je ocijeno da to govori o tome da se ulazi u narednu fazu izgradnje sistema hidroelektrana "Gornji horizonti", koja, kao ideja, čeka više od 40 godina, a posljednjih pet godina je bila predmet sudske rasprave između Republike Srpske i Federacije BiH u vezi sa takozvanim prevođenjem voda, koje je osporavala federalna strana.

Podsjetivši da je sa kineskom korporacijom "Čajna voter elektrik" ranije potpisan Memorandum o aktivnostima u vezi sa izgradnjom sistema hidroelektrana "Gornji horizonti", Dodik je rekao da je Srpska vlastitim, odnosno sredstvima HE na Trebišnjici u iznosu od oko 150 KM već ušla u aktivnosti u vezi sa izgradnjom tunela na Dabru i otpočinjanja pripremnih radova za izgradnju HE "Dabar".

"Oni su se memorandumom obavezali da sačine ponudu za konačno izvođenje radova. Razgovarao sam danas sa njima dokle se sa tim stiglo i informisan sam da su poslovi u vezi sa tim u toku i da biti gotovi u roku od dva do četiri mjeseca", rekao je Dodik.

Predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske i kineske korporacije "Čajna voter elektrik" potpisali su u decembru prošle godine memorandum o saradnji na projektu izgradnje HE "Dabar", vrijednom 180 miliona evra.

HE "Dabar" pripada sistemu hidroelektrana "Gornji horizonti" i trebalo bi da ima instalisanu snagu od 159 megavata.

Dodik, koji boravi u viošednevnoj posjeti Kini, razgovarao je juče u Pekingu sa predstavnicima dvije kineske korporacije koje se bave izgradnjom putne infrastrukture - "Šandong haj spid" i "Čajna roud end bridž" o izgradnji dionice auto-puta od granice sa Srbijom, preko Bijeljine do Brčkog, dužine 36 kilometara.

Tokom posjete kompaniji "Huaveji", predsjednik Srpske i direktor prodaje za Balkan potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu Republike Srpske i ove kompanije.