Ruski predsjednik Vladimir Putin uručio je danas srpskom reditelju Emiru Kusturici nagradu - Orden prijateljstva za izuzetan doprinos učvršćivanju prijateljstva naroda, za popularizaciju ruskog jezika i kulture u inostranstvu.

kusturica-putin

Kusturica se na ruskom zahvalio Putinu i tom prilikom podsjetio da tokom prvog njihovog susreta uopšte nije govorio ruski, prenio je "Sputnjik".

"Poštovani gospodine Putin, kada smo se sreli prvi put nisam govorio ruski jezik, drugi put vrlo malo, a sada vam zahvaljujem /na ruskom/ na ovom ordenu", rekao je Kusturica, primajući nagradu od predsjednika Rusije.

Kusturica je istakao da je za njega to velika nagrada, zato što misli i vjeruje da je predsjednik Ruske Federacije čovjek koji unosi ravnotežu u svjetsku politiku.

On je rekao da bi volio češće da dolazi u Rusiju i da tu snimi film, dodajući da ima mnogo ideja, ali da trenutno ne može da se odluči koju da realizuje.

Takođe, kako je rekao, volio bi da snimi film i u Francuskoj. "Moji filmovi su srpski, jedan je engleski. Treba snimiti i na ruskom i na francuskom", istakao je Kusturica.

Orden prijateljstva je državna nagrada Ruske Federacije, koja se dodjeljuje od 2. marta 1994. godine. NJegov autor je sovjetski i ruski umjetnik Aleksandar Žuk.

Orden je napravljen od srebra sa pozlatom, okružen lovorovim granama sa zelenim i crvenim tačkama od rubina.

Do sada su tim ordenom nagrađivani kako strani državljani, tako i državljani Rusije, za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumijevanja među narodima, za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura, za veliki učinak u realizaciji zajedničkih ekonomskih projekata i privlačenje stranih sredstava u ekonomiju Rusije.

U Rusiji se danas obilježavaju dva praznika - Dan ikone Bogorodice Kazanjske, čiji je lik povezan sa oslobađanjem Rusije, i Dan narodnog jedinstva, ustanovljen u čast narodnog ustanka oslobođenja Moskve od poljsko-litvanskih osvajača 1612. godine.

Taj praznik se u Rusiji tradicionalno slavi od 2005. godine. Širom zemlje se održavaju svečanosti, koncerti, marševi i skupovi, a patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril služio je danas liturgiju u Uspenskoj sabornoj crkvi Kremlja u čast ikone Bogorodice Kazanske.