Profesor na Institutu za urbano i arhitektonsko nasljeđe Tehnološkog univerziteta u Gracu Folker Pahauer održao je večeras u Muzeju Hercegovine predavanje na temu „Trebinje – austrougarska tvrđava i garnizon 1878-1918“.

predavanje tvrdjava

Ni kiša, ni vjetar nisu spriječili veliki broj građana našeg grada da prisustvuju večerašnjem predavanju, na kome je profesor Pahauer predstavio rezultate istraživanja koje je radio za svoju doktorsku disertaciju, a koji se odnose na bivše austrijske kasarne i utvrđenja u Trebinju, Južnoj Dalmaciji i Crnoj Gori.

Pahauer je govorio o ulozi Trebinja u sistemu odbrane Austrougarske, strateškoj poziciji, načinu i fazama građenja sistema, karakteristikama i opremi pojedinačnih utvrđenja i sličnim zanimljivim detaljima.

"Za ovo područje počeo sam se interesovati prije 20 godina, a prije desetak godina, nakon mog odmora u ovim krajevima, počeo sam sa istraživanjima. Posjetio sam oko 45 utvrđenja širom BiH, od čega 15 u Trebinju - Strač, Petrinu, Kličanj, Golo brdo, Gljivu...", kazao je Pahauer.

On je istakao da je specifičnost trebinjskih utvrđenja u tome što je prilikom njihove gradnje korišćen jedan, za to vrijeme, novi model jer se gradio veliki odbrambeni sistem i to u nekoliko faza kao što je na primjer Strač.

predavanje tvrdjava

Prema njegovim riječima, utvrđenje Strač je jedno od najmodernijih tvrđava koje je Austrougarska ikada izgradila.

"Pojedina utvrđenja su u veoma lošem stanju, dok je Strač veoma dobro očuvan, posebno čelične kupole - jedine koje su preživjele zub vremena", kazao je Pahauer, dodajući da ima album koji kroz fotografije dokumentuje sva utvrđenja koja su napravljena do 1884.

On je naveo da, maltene, nema fotografskih zapisa utvrđenja napravljenih poslije 1890. godine, pa zbog toga nema ni fotografija Strača iz tog perioda.

Profesor Pahauer je u Trebinju održao predavanje zahvaljujući višegodišnjoj saradnji sa Speleološkim društvom „Zelena brda“, koje mu je pružalo tehničku podršku prilikom terenskih istraživanja okoline grada.

"Sa Pahauerom smo se upoznali prije nekoliko godina. Sada imamo ideju da obnovimo Strač, ukoliko dođe do razumijevanja određenih struktura", rekao je Dubravko Kurtović, predsjednik SD "Zelena brda".

predavanje tvrdjava