Novoizabrani gradonačelnik Trebinja Luka Petrović trebao bi sredinom naredne sedmice da preuzme funkciju prvog čovjeka grada od Slavka Vučurevića.

luka-petrovic

Kako je najavljeno iz Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, u utorak, 8. novembra, biće uručena uvjerenja o dodjeli mandata načelnicima i gradonačelnicima jedinica lokalne samouprave, koji će tom prilikom da daju izjavu o prihvatanju mandata, kako bi se što prije konstituisale lokalne skupštine.

U skupštinskim klupama većinu će činiti sigurnih 17 odbornika i to 11 iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNDS/, po dva iz Socijalističke partije /SP/ i Demokratskog narodnog saveza /DNS/, te po jedan iz Ujedinjene Srpske i Partije ujedinjenih penzionera Republike Srpske /PUP RS/.

Novu vlast trebao bi da podrži i Pokret za Trebinje /PzT/, kao i odbornik nacionalnih manjina. Time će skupštinska većina imati 19 odbornika, dok će opoziciju činiti deset narodnih predstavnika i to šest iz Partije demokratskog progresa /PDP/ i četiri iz Srpske demokratske stranke /SDS/.

Na prvoj konstitutivnoj sjednici, koju po izbornom zakonu zakazuje predsjednik Skupštine u tehničkom mandatu, trebali bi da budu izabrani novi predsjednik i radna tijela trebinjskog parlamenta, kao i zamjenik gradonačelnika.