U Carskim vinogradima Podruma "Vukoje 1982" u Ušču kod Trebinja danas je počela berba grožđa iz vinograda iz kojih su prije više od jednog vijeka najbolja vina služena na bečkom dvoru, a danas širom zemaljske kugle.

berba-carski-vinogradi-vukoje-trebinje-1 Ovogodišnja berba je, po riječima vlasnika podruma Radovana Vukoja, jedna od najuspješnijih, a najkvalitetnije probrano grožđe uskoro će naći svoje mjesto u prepoznatljivim vinskim bocama najbolje vinarije jugoistočne Evrope.

"Kad se kaže vinogradarski da je ovo najbolja godina, onda se tu podrazumijeva da je urod i kvalitet bio u jednom dobrom odnosu. Bili su izuzetni barometri šećera i kiselina", rekao je Vukoje.

Prema njegovim riječima, žilavka koja se danas bere u Carskim vinogradima, proslavila se ove godine u Briselu, gdje je dobila najveću nagradu za kvalitet.

Podrum "Vukoje" ne vrši otkup grožđa, već ima sopstvene vinograde - one koje je dala zemlja kamena - Hercegovina, vjetrovi koji dolaze sa mora i hercegovačkih planina.
Današnji svečani čin, uz berače i porodicu Vukoje, uljepšale su i djevojke u narodnim nošnjama, koje su ovom događaju dale poseban ugođaj - da tradicija i kvalitet uvijek idu zajedno.

berba-carski-vinogradi-vukoje-trebinje-2

Ova godina je veoma specifična za pomenuti podrum, jer će ove godine cijediti i prvo maslinovo ulje.

"U narednom periodu ćemo napraviti uljaru i destileriju. Idemo sa novim investicijama i želja nam je da u Hercegovinu dovedemo što više ljudi", kazao je Radovan Vukoje.

Prošle godine je objekte Podruma "Vukoje" posjetilo preko 50.000 ljudi, a za naredni period iz ove vinarije najavljuju razvoj novih objekata za ruralni turizam.

Podrum "Vukoje" izvozi na tri kontinenta - u Aziju, Sjevernu Ameriku i zemlje Evrope, a od ovogodišnje berbe iz Carskih vinograda očekuje se oko tri hiljade boca najekskluzivnijeg vina, čija je proizvodnja limitirana i za kojim je velika potražnja.