Trebinjac Krsto Đajić, iako odavno u penziji, pasionirani je ljubitelj starih motora još iz mladosti, pa u svojoj kolekciji ima šest dvotočkaša i jednog četvorosjeda oldtajmera, na čijem održavanju najviše voli provoditi penzionerske dane.

Krsto djajic

"Od rane mladosti sam volio motocikle pa sam nekad po završetku srednje automehaničarske škole počeo raditi u 'Hidrogradnji' i odmah kupio motor, ali sam ga kasnije prodao pošto sam odlučio da odem na privremeni rad u Njemačku, gdje sam ostao 33 godine, ali me ljubav prema dvotočkašima do danas nije napuštala", kaže Krsto, čiji motocikli su isključivo marke BMW.

Kaže da se radeći u njemačkom "Mercedesu" upoznao sa svim vrstama motora i automobila, uvjerivši se da je BMW dobra marka, ali je svoj prvi BMW dvotočkaš kupio slučajno davnih sedamdesetih godina u Trebinju, kad je naročito zavolio ovog proizvođača.

Kad se nakon više od tri decenije rada u Njemačkoj konačno vratio u domovinu da tu ostane živjeti, počeo je sakupljati i stare motore, pa trenutno ima kolekciju dvotočkaša iz 1952, 1953, 1954, 1956. i 1957. (sa prikolicom), te četvorosjed proizveden 1960. i "najnoviji" model dvotočkaša iz 1984, za koga priznaje da ga možda i najviše voli.

Ono što je najzanimljivije jeste da se ovaj vrijedni čovjek malo pojavljuje u javnosti sa svojim ljubimcima jer je najviše u radionici, gdje ih dotjeruje i radi na njima, a kad želi da se odmori, uglavnom naveče - sjedne na motor i prokrstari cijelim Trebinjem.

"Ja sam na mom motoru u stanju da sa vrha brda Gljiva iznad Trebinja siđem do podnožja vozeći bez ruku i mislim da nijedna mašina nije dobra kao BMW, iako sam svojevremeno imao i harlija kojim sam prešao stotine kilometara", kaže Krsto, prisjećajući se da su njegove najduže ture bile od Trebinja do Njemačke, na šta se ipak više ne usuđuje.

Njegova supruga Borika kaže da Krsto danima zna raditi na svojim motociklima, zbog čega je i ona srećna jer vidi da mu to predstavlja užitak.

Kaže da svaki od svojih motora u potpunosti rastavi, vidi šta im nedostaje i kako stare može zamijeniti novim dijelovima. Tako danima i mjesecima ponovo sastavlja svoje vozilo.

Na nekim motorima se nalaze priručne sajle i dijelovi koji su pedesetih godina teško nabavljani iz zapadne Evrope, ali je došlo vrijeme da su ti dijelovi nedostupni jer se više ne proizvode, zbog čega se Đajić snalazi kako zna i umije, a najgore mu je s elektronikom i starim remenima, u čemu mu pomaže jedan prijatelj, samouki električar.

Prije tri godine je u Crnoj Gori kupio BMW iz 1960. godine i na njemu radio nekoliko mjeseci dok ga nije osposobio, tako da danas djeluje vrlo luksuzno i može da poveze još tri osobe, a njime je i prije dvije godine dovezao mladence bajkere koji su se vjenčali na trebinjskoj "Motorijadi".

Voli i stare automobile

Osim motora, Krsto Đajić je i ljubitelj oldtajmer automobila, pa u garaži drži jedan mercedes iz 1957. godine.

"Paralelno sa motorima radim i na ovom mercedesu, ali ne znam kad ću ga dovršiti. Ipak, kad ga dovršim - to će biti pravi unikat", kaže Đajić.