U Trebinju svi znaju ko je Željko Budimir Keko, nasmijani, uvijek pozitivan fotograf, čovjek koji voli ljude i druženje, umjetnik čije se fotografije pamte.

zeljko-budimir-keko

Poseban pečat ovoj priči daje činjenica da je Keko pobijedio sve barijere, uprkos tome što je život odlučio da "prikoči", vezavši ga za invalidska kolica.

Fotografije koje radi, čuvaju, uokviruju zabilježen trenutak, zanimljiv detalj, izraz lica, pejzaž ili pokret, viđen objektivom i obojen senzibilitetom fotografa. Željkov umjentički pogled na život oslikavaju svi dosadašnji radovi, a umjetnički pečat prepoznaje se u motivima i tehnikama izrade.

"Fotografija je došla spontano kao i sve stvari u životu i nekoliko pitanja o tom radu kratko pokriću fotorafijama ili kadrovima koji prate priču", rekao je Željko Budimir Keko.

Da publika i kritika vole Kekove fotografije dokazuju brojne nagrade na konkursima i zvanje majstora. Snaga i ljepota njegovog umjetničkog izraza omogućila mu je da se uvrsti među najbolje fotografe u BiH.

Posebno velika potvrda kvalitetnog rada ogleda se u tome što mnogi, ne samo Hercegovci, baš Keku ukazuju povjerenje da zabilježi njihove najvažnije i najsrećnije momente.

Međutim, ono što uz fotografiju, ovog mladog čovjeka, razlikuje i odvaja od drugih jeste njegov životni put.

Teška saobraćajna nesreća vezala ga je za inavlidska kolica. Ali Keko nije zakočio, nastavio je i postigao mnogo. Svaki dan potvrđuje pobjedu duha nad tijelom.

Uz umjentički rad, Keko se bavi i humanitarnim radom, kroz aktivno učešće u projektima Kreativnog centra, tražeći nove mogućnosti i bolje uslove za život osoba s invaliditetom u Trebinju.

Nema životni moto, nastoji živjeti i iskoristiti dan. Tako se, kaže postiže najviše.