Čak 273 firme u Republici Srpskoj ostvarile su dobit u prošloj godini, iako nisu zapošljavale nijednog radnika, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

preduzeca-bez-radnika-1

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) među firmama bez radnika ima i onih čiji je profit premašio milion maraka.

Zanimljivo je da se na listi najprofitabilnijih firmi bez radnika nalaze i one koje se bave izgradnjom, proizvodnjom i preradom.

Najveću zaradu, 1,85 miliona KM, lani je ostvarila firma registrovana u Trebinju „FRONTIER ADVISORY“.

Ova firma osnovana je 2014. godine, a bavi se savjetovanjem koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljanje. Vlasnik i direktor ovog preduzeća je Veljko Kuštrov.

Odmah iza trebinjske firme po zaradi nalazi se preduzeće „Bilfinger VAM Anlagentechnik GmbH Branch Office“ koje se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada.

Dobit ove firme iz Istočnog Sarajeva lani je iznosila 938.914 KM. Radi se o poslovnoj jedinici austrijske firme Bilfinger VAM Anlagentechnik GmbH. Ova poslovna jedinica je osnovana 2014. godine, a njen zastupnik je Joachim Ernst Neulinger.
Savjetovanjem je 318.882 KM bez radnika zaradila i banjalučka firma “Trizma GS”. Vlasnik ovog preduzeća je beogradsko Društvo za pružanje usluga „Trizma“.

Poljoprivredna zadruga „Balatunka“ iz Bijeljine koje se bavi preradom i konzervisanjem voća i povrća imala je profit od 263.449 KM. Direktor zadruge je Dragan Sarić koji je ujedno i jedan od vlasnika.

Slijedi nekoliko banjalučkih firmi koje se bave proizvodnjom ostalih proizvoda od plastičnih masa, kupovinom i prodajom sopstvenih nekretnina, iznajmljivanjem i poslovanjem sopstvenim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup (lizing), kupovinom i prodajom sopstvenih nekretnina, izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada.

To su firma „Dekorplast“, vlasništvo Dragana Kojčinovića, čija zarada je iznosila 250.887 KM, zatim „Nova Real Estate“ sa profitom od 237.347 KM, „Bel Invest“ sa 227.466 KM, „Emona“ sa 203.075 KM te „Nivak Construction BA“ sa zaradom od 194.612 KM.

Zadnja na listi deset firmi koje su imale najveću zaradu je firma iz Prnjavora „D.E.S“ koja se bavi ostalom trgovinom na malo novim proizvodima u specijalizovanim prodavnicama.