Na Vučijem dolu, između Bileće i Nikšića, sutra će biti osveštana spomen-crkva Svetog sveštenomučenika Atinogena i obilježeno 140 godina od Vučedolske bitke, a očekuje se prisustvo više hiljada zvanica.

vucji-do

Svetu arhijerejsku liturgiju, koja će početi u 9.00 časova, služiće mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, umirovljeni episkop Atanasije i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.

U Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj Srni je potvrđeno da je sve spremno za osveštanje crkve i proslavu jubileja.

Izgradnju crkve prije osam godina započele su eparhije, Budimljansko-nikšićka i Zahumsko-hercegovačka, uz podršku Mitropolije crnogorsko-primorske, naroda iz sve tri eparhije, kao i velikog broja priložnika.

Nakon osveštanja crkve prigodnim programom biće obilježeno 140 godina od Vučedolske bitke.

Kao centralni događaj predviđena je besjeda pjesnika Matije Bećkovića.

Organizatori ističu da su na ovaj događaj pozvani predsjednici Republike Srpske i Crne Gore Milorad Dodik i Filip Vujanović i druge zvanice.

Na prijedlog Odbora za izgradnju hrama, Eparhija budimljansko-nikšićka uručiće medalju Svetog Georgija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Medalja, povodom osveštanja spomen-crkve Svetog sveštenomučenika Atinogena, biće, između ostalih, uručena i načelniku opštine Bileća Miljanu Aleksiću.

U bogatom kulturno kulturno-umjetničkom programu učestvovaće društva "Piva" iz Plužina, "Tešan Podrugović" i "Sava Vladisavić" iz Gacka, zatim "Zora hercegovačka" iz Bileće, Etno-grupa "Vasilisa" iz Bileće i guslari.

Na Vučijem dolu, koji se nalazi oko šest kilometara istočno od Bileće, u opštini Nikšić, 1876. godine vodila se odlučujuća bitka između Turaka sa jedne i Crnogoraca i Hercegovaca sa druge strane.

"Želja je bila da se očuva pamćenje i spomen na slavne junake Vučedolske bitke koji su krv svoju prolivali za Krst časni i slobodu zlatnu, za oslobođenje i ujedinjenje našeg naroda", rekao je nedavno novinarima episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Profesor iz Nikšića Veselin Matović ranije je rekao da su istoričari zabilježili da Vučedolska bitka nije trajala duže od jednog sata, ali da njena slava traje više od 140 godina.

"Taj slavni podvig crnogorske i hercegovačke vojske, pod komandom kralja Nikole, veoma brzo je ušao u narodnu poeziju, a o njemu su pjevali neki znameniti pjesnici, ne samo naši, nego i iz drugih književnosti kao što je bugarski pjesnik Ivan Vazov", naveo je Matović.

Prema njegovim riječima, ta bitka je postala simbol slobodarskih težnji naroda Crne Gore, Hercegovine i Balkana koji su tada počeli oslobodilačku borbu proti Osmanskog carastva.

I DODIK NA OBILJEŽAVANJU GODIŠNJICE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće sutra obilježavanju 140 godina od Vučedolske bitke i osveštanju spomen-crkve Svetog sveštenomučenika Atinogena na Vučijem dolu, između Bileće i Nikšića.

Dodik će obilježavanju prisustvovati od 10.00 časova, najavljeno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.