U devet mjeseci ove godine naplativost električne energije na području istočne Hercegovine bila je 109 odsto, prošla godina završena je sa 99 odsto, a i distributivni gubici su znatno smanjeni, potvrđeno je Srni u "Elektro-Hercegovini" Trebinje.

elektrohercegovina trebinje

Od početka godine zbog neplaćena tri računa sa mreže je isključeno 665 domaćinastava u ovoj regiji, dok je 106 pravnih lica ostalo bez električne energije jer nisu na vrijeme izmirili obaveze za tri mjeseca.

Rukovodilac sektora za snabdijevanje u "Elektro-Hercegovini" Dragan Gadža rekao je da u posljednje vrijeme nema velikih neplatiša, napominjući da su najveći dužnici bilećke firme, među kojima one koje su prestale sa radom prije 10 godina poput "Kovnice" koja duguje tri i po miliona maraka, te "Bilećanke" sa dugovanjima većim od milion maraka.

"Bilećki `Vodovod` imao je dugovanja oko pet miliona maraka, ali od prošle godine ne samo da plaćaju svu tekuću potrošnju, već su isplatili i oko dva miliona starog duga", naveo je Gadža.

On napominje da su ukupna dugovanja prema ovom preduzeću 17,2 miliona KM.

Iako je područje Hercegovine veoma razuđeno i zauzima veliku površinu, "Elektro-Hercegovina" nastoji da redovno ulaže i održava distributivnu mrežu kako bi potrošači bilo uredno i kvalitetno snabdjeveni električnom energijom.

Izvršni direktor "Elektro-Hercegovine" za tehničke poslove Nebojša Rikalo Srni je rekao da su investicije ovog preduzeća usmjerene prvenstveno na projekte koji povećavaju sigurnost napajanja postojećih potrošača, kao i na projekte koji doprinose smanjenju distributivnih gubitaka.

On je naveo da su investicije na godišnjem nivou, tokom posljednjih pet godina, oko 2.700.000 KM, uloženih u distributivnu mrežu - na trafostanice, na kablovsku i nadzemnu mrežu srednjeg i niskog napona.

"U toku je izrada planova za 2017. godinu i investicije će biti oko tri miliona maraka", istakao je Rikalo i podsjetio na velike investicione zahvate koji su urađeni i u prethodnom periodu, te remont energetskih transformatora.

Osvrćući se na distributivne gubitke, Rikalo je ukazao na velika poboljšanja u rješavanju tog pitanja, navodeći da su 2006. godine oni bili 16,75, dok su sada 8,97 odsto.

On je istakao i da su znatno smanjene krađe struje, podsjećajući da su posljednjih godina izmještena mjerna mjesta.