Policijske službe SAD koje rade na borbi protiv terorizma i svih oblika kriminala spremne su da obukama i na druge načine pomognu Republici Srpskoj, BiH i svim zemljama zainteresovanim za taj vid saradnje, rekao je Srni načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje Žarko Laketa nakon povratka sa Međunarodne konferencije šefova policija u San Dijegu.

zarko laketa

Laketa, koji je i član Međunarodne asocijacijacije šefova policije, smatra da rad policijskih službi u SAD u oblasti borbe protiv terorizma treba da bude za primjer nadležnim struktura i u Evropi i BiH.

"To je veoma dobro iskustvo gdje smo mogli da saznamo mnogo novih detalja, kako se u SAD bore protiv terorizma. NJihove službe su dosta povezane, što i ubrzava razmjenu podataka o pitanju terorizma i o teroristima", istakao je Laketa.

On kaže da prisustvo više od 15.000 pripadnika policijskih struktura iz više zemalja, te izlaganja najkompetentnijih i stručnih ljudi kako se postupa u slučaju terorističkog akta govori o ozbiljnosti skupa na kome su predstavljene i najbolje prakse policije u svijetu, te razmijenjena iskustva u borbi protiv terorizma i sprečavanja nasilnog ekstremizma.

Laketa je ocijenio i veoma značajnim za učesnike što su na konferenciji o iskustvima iz svojih zemalja, kada je riječ o terorizmu, te načinu djelovanja govorili direktori policija iz Brisela i Francuske.

"Na Međunarodnoj konferenciji priređena je i velika izložba policijske opreme kojom raspolaže SAD", rekao je Laketa.

Osvrćući se na situaciju u Republici Srpskoj kada je u pitanju borba protiv terorizma, Laketa kaže da su policijske strukture u velikoj mjeri osposobljene i da su po pitanju struke napredovali, ali da zaostaju u opremi.