Selektor odbojkaške reprezentacije Srbije Nikola Grbić rekao je da je prijem u Kuću slavnih najveće priznanje, uz zlatnu olimpijsku medalju, koje sportista može da dobije.

nikola-i-vladimir-grbic

Grbić je noćas primljen u odbojkašku Kuću slavnih u Holioku, u američkoj državi Masačusets, gdje su primljeni članovi 31. klase.

Nikola Grbić je dobio plaketu i prsten koji je simbol Kuće slavnih.

"Velika je čast biti ovde. Mnogo je ljudi uključeno u moju odbojkašku karijeru i trebalo bi mi mnogo vremena da ih sve nabrojim. Ovo je, pored osvajanja olimpijskog zlata, najveće priznanje koje odbojkaš može da dobije. Osećaj je sličan onom u Sidneju (osvajanje zlatne medalje), u smislu da još do kraja nisam svestan važnosti ovog događaja", rekao je Grbić, prenio je Sportski žurnal.

Njegov brat Vladimir Grbić je 2011. godine primljen u Kuću slavnih.

"Vladimir i ja smo prva braća među 130 stanovnika Kuće slavnih, to je velika čast, ne samo za nas dvojicu nego i za srpsku odbojku. Ovo je pomalo nagrada za sve nas. Žao mi je što otac Miloš nije sa nama da podeli ovaj momenat, ali sam siguran da bi bio ponosan na obojicu. Zahvaljujući njemu postao sam ovo što sam danas, i kao čovek i kao odbojkaš, i nadam se da ću biti uzor sinovima, kao što je on bio meni", rekao je selektor Srbije.

Nikola Grbić (43) je sa reprezentacijom, između ostalog, osvojio olimpijsko zlato u Sidneju 2000. godine i bronzu u Atlanti 1996, dok je na evropskim prvenstvima osvojio zlato 2001. godine, kao i srebro i četiri bronze.

Bio je vicešampion svijeta 1998. godine, a 12 godina kasnije osvojio je bronzu na Svjetskom prvenstvu u Italiji, kada je i završio reprezentativnu karijeru. Za državni tim odigrao je 314 utakmica.

Kao selektor osvojio je zlato i srebro sa Srbijom u Svjetskoj ligi.