Mladenci Marko Drašković i Nikolina Šišić iz Trebinja, koji su se proteklog vikenda vjenčali u trebinjskom sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg, imali su neobično vjenčanje na kome su mladoženja i dvadesetak svatova svadbeni pir sproveli u narodnim hercegovačkim nošnjama.

svatovi-narodne-nosnje-trebinje

“Pošto smo u zadnje vrijeme svi svjedoci pomodarskih svadbi, na kojima izumiru naši hercegovački običaji, mladoženja je, po želji pokojnog djeda, većinu svojih svatova okupio u narodnim nošnjama, kao što se nekada išlo po djevojku”, rekao nam je kratko stari svat Dragan Drašković, i sam obučen u narodnu nošnju sa starinskom sabljom svoga kuma Steve Petrovića, koji ga je krstio prije više od pedeset godina.

Sve nošnje nisu originalne, jer su neke sačuvane od starina u njihovom selu Vlasače, u okolini Trebinja, a neke su pozajmili od Kulturno-umjetničkog društva “Alat” iz Trebinja.

Među muškarcima, djeverima, kumovima, barjaktarima, prvjencima, u narodnu je nošnju bila odjevena i djeveruša, a mlada je, po sopstvenoj želji da crkveni obred obavi u vjenčanici, narodnu nošnju odjenula kada je došla u kuću Draškovića.

Draškovići kažu da nisu željeli preskočiti nijedan običaj, pa su po svoju nevjestu najprije otišli u njen djevojački dom i odatle je odveli na vjenčanje, a zatim u porodičnu kuću, gdje ju je, po starom hercegovačkom običaju, na pragu dočekala svekrva, mlada je preko krova kuće bacala sito i jabuku zbog sreće u braku, a zatim okretala muško dijete – nakonjče radi zdravog budućeg poroda.