Ovih 500.000 kvadratnih kilometara koji se protežu na sjeveru Atlantskog okeana proglašavani su krivim za nestanak najmanje 75 aviona i više od stotinu brodova kroz vijekove. Naučnici sad tvrde da iza “smrtonosnog trougla” zapravo stoje heksagonalni oblaci koji stvaraju vjetrovite vazdušne bombe koje se kreću brzinom od čak 273 kilometra na sat, piše Mirror.

bermudski-trougao

Te smrtonosne eksplozije u vazduhu mogu preokrenuti brodove i srušiti avione u okean, tvrde naučnici.

Naučnici takođe tvrde da se masivni oblaci pojavljuju iznad zapadnog rta ostrva Bermuda u rasponu od 30 do 90 kilometara.

Satelitski meteorolog Stiv Miler sa Univerziteta Kolorado rekao je za "Science Channel" da ravne ivice kod oblaka inače nisu tipične, već su oblaci uglavnom raspršeni.

Pomoću radarskih satelita za proučavanje pojava ispod oblaka utvrđeno je da su vjetrovi u nivou mora dosezali brzinu od 273 kilometra na sat. Ti su vjetrovi bili dovoljno snažni da podignu talase visoke 13 metara, dok se vazdušne bombe obrušavaju na površinu okeana.

“Ti tipovi heksagonalnih oblaka iznad okeana su u suštini vazdušne bombe. Formiraju ih mikroeksplozije i oni su skupine vazduha koje izlaze iz dna oblaka i udaraju u okean, stvarajući talase koji ponekad mogu biti ogromni pa se međusobno sudaraju”, tvrdi meteorolog Rendi Cervini.
Bermudski trougao nalazi se istočno kod Bahama i zapadno od ostrva Bermuda na sjeveru Atlantskog okeana. Najstariji izvještaji potiču iz 1492. godine kad je Kristofor Kolumbo izvjestio o čudnim svjetlima i aktivnostima kompasa u tom području.

Prvo zabilježeno potapanje broda datira iz 1609. godine kad je engleski brod "The Sea Venture" uništen na istočnom kraju ostrva Bermuda, nakon čega su se preživjeli naselili na ostrvo kao prvi ljudi na njemu.

Jedna od jezivijih priča je ona o putovanju broda "Ellen Austin" iz 1881. godine, kad je posada navodno naletjela na drugi brod, na kojem se nije nalazi niko. Odlučili su da ukrcaju dio svoje posade na taj broj i dovedu oba broda u Njujork, ali brod je iznenada nestao. Potom se ponovno pojavio bez ikoga na njemu, a potom opet nestao.

Nestanak "USS Cyclops" i njegovih 309 članova posade 1918. godine takođe je pripisan djelovanju Bermudskog trougla.

Jedan od najpoznatijih nestanaka je onaj eta 19, kad je pet borbenih aviona izgubilo kontakt s avionom u kojem su se nalazili kadeti američke mornarice. Svih 14 vojnika je nestalo, kao i 13 članova posade aviona koji je krenuo da ih traži.

Pilot aviona Gruman Kugar 1991. godine javio se kontroli leta i tražio dopuštenje da poveća svoju visinu. Dok ju je povećavao iznenada je nestao s radara.

Posljednja zabilježena tragedija bila je nestanak teretnog broda "El Faro" 2015. godine, na kojem su se nalazila 33 člana posade. Brod je zahvatio uragan nedaleko od južne obale Bahama prošlog decembra.