U higijensko-epidemiološkoj službi Domu zdravlja u Trebinju od sljedeće sedmice počinje besplatna vakcinacija protiv sezonskog gripa, za šta je nabavljeno oko 500 vakcina.

vakcinacija

Pravo na besplatnu vakcinu i ove godine imaju pacijenti koji su na hemodijalizi, koji boluju od šećernih bolesti, insulin-zavisni dijabetičari, te pacijenti koji su liječeni kardiohiruškim metodama ili su imali operacije na srcu.

Besplatno vakcinisanje slijeduje i pacijente koji su oboljeli od malignih bolesti ili su završili sa primanjem hemoterapije, djecu koja su oboljela od reumatske groznice sa promjenama na srcu ili od cistične fibroze, kao i osobe oboljele od multiple skleroze i mišićne distrofije.

I ostalim pacijentima će biti pružena usluga davanja vakcine, ali samo ukoliko donesu vakcinu, koju mogu da naruče u trebinjskim apotekama po cijeni od 20 KM.

Ljekari navode da je vakcinacija protiv gripa veoma važna, pogotovu za hronične bolesnike. Njena efikasnost je, kažu, preko 80 odsto.

Pojava gripa se očekuje krajem godine, a prema prvim prognozama ne očekuje se da će grip imati velike razmjere, kažu epidemiolozi.