U Kragujevcu će danas biti održan moleban i "Veliki školski čas" kao znak sjećanja na nekoliko hiljada đaka i profesora koje su njemačke okupacione snage strijeljale za odmazdu 20. i 21. oktobra 1941. godine.

sumarice spomen park

U 10.30 časova predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće molebanu kao i Velikom školskom času u Šumaricama kod Spomenika strijeljanim đacima i profesorima u Drugom svjetskom ratu.

"Veliki školski čas" svake godine bude održan kraj spomenika strijeljanim đacima i profesorima gimnazije.

Pjesnikinja Desanka Maksimović stradanju kragujavačkih đaka i profesora posvetila je poemu "Krvava bajka" koja počinje stihovima: "Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu".

Uoči Velikog školskog časa, tradicionalno, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održava se komemorativna akademija.

Njemačke okupacione snage su 20. i 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu strijeljale više hiljada civila kao znak odmazde i taj događaj smatra se jednim od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Srbije u Drugom svjetskom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu strijeljano 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore da su strijeljana 2.792 građanina, jer za toliko osoba raspolažu podacima - ko su, gdje su i kada rođeni, i čime su se bavili. Među strijeljanima je bilo 270 djece, od kojih je najmlađe imalo 11 godina.

Današnji datum se u Srbiji od prije nekoliko godina obilježava kao Dan sjećanja na sve srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu.