Strateški plan za smanjenje plata i otpuštanje radnika u javnom sektoru, Vlada Srpske čuva u najvećoj tajnosti. Dokument koji otkriva ko će od radnika uskoro ostati bez posla, a ko bez dijela plate čuva se pod ključem ministra finansija.

vlada rs

Plan je usvojen u junu ove godine,a već duže vrijeme Vlada odbija da ga dostavi ATV-u, iako ga je ova televizija uredno tražili nekoliko puta.

Zoran Tegeltija danas je priznao da dokument postoji,a njegovu realizaciju najavljuje do kraja godine. Za detaljnije objašnjenje Tegeltija je kao i do sada nedostupana sa dokumentom nisu upoznate ni njegove kolege.

"Mislim da je to dokument koji forsira Međunarodni monetarni fond u onom smislu da se to zapošljavanje u javnom sektoru ograniči, a to podrazumijeva da moramo ovamo razvijati taj realni sektor", pojasnio je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Iz Vlade nema objašnjenja da li strategija otpuštanja radnika i kresanja plata nosi oznaku tajnosti, a na nekoliko ponovljenih pitanja šalju isti odgovor, u kojem nema ničeg konkretnog.

Navode samo to da su opredjeljeni da dobiju kredit i provode referome. To nije prvi put da vlast od javnosti krije važne strategije, kažu u nevladinom sektoru.

"Svi ovi dokumenti po zakonu o slobodi pristupa informacijama bi morali biti dostupni javnosti. Nažalost mi ovde sa Vladom RS već godinama imamo taj trend da se ključni strateški dokumenti nikad ne objavljuju. U strahu da će doći eventualno i do nekakve pobune, pa je onda bolje to na kašičicu davati te informacije držati ih onako veoma generalno ne ulaziti u detalje ne govoriti ni o kakvim brojkama", kaže Ivana Korajlić, Transparensi internešnal.

O dokumentu koji predviđa kresanje plata, ministri iz SNSD-a juče su raspravljali sa predsjednikom Republike, daleko od očiju javnosti i ostalih kolega.

Prisustvo Milorada Dodika do sada je značilo da se sa riječi prelazi na djela, a nakon sastanka Tegeltija je najavio uštede na platama i pospremanje u javnim preduzećima.

Nad glavom su mu obaveze MMF-a, koji je danas saopštio da se postavljeni uslovi moraju što prije ispuniti. Ministar prosvete uvjeren je da u obrazovanju neće biti rezova, iako su oni predviđeni novim Zakonom o platama.

"Što se tiče minulog rada on će morati biti usklađen sa Zakonom o radu, ali na račun tog smanjenja mi ćemo gledati da se poveća bar za taj procenat plata i da ostane na istom nivou", rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Gdje će napraviti rezove vlada će morati uskoro da odluči. Za 6 godina povećala je potrošnju na plate za 120 miliona i na nju sada odlazi skoro 40 odsto budžetskih prihoda ili oko 720 miliona maraka.