Demokratska partija socijalista /DPS/ osvojila je 41,1 odsto glasova, odnosno 35 mandata, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju /CDT/ na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka.

crna gora zastava

Iz CDT-a navode da nijedan učesnik parlamentarnih izbora nije osvojio apsolutnu većinu, što znači da nijedna lista ne može samostalno formirati vlast.

Prema tim podacima, Demokratski front osvojio je 20,6 odsto ili 18 mandata, a Velika koalicija "Ključ" 10,7 odsto ili devet mandata.

Demokratska Crna Gora osvojila je 10,5 odsto glasova ili devet mandata, Socijaldemokratska partija 5,4 odsto ili četiri mandata, Bošnjačka stranka 3,3 odsto, odnosno dva mandata.

Socijaldemokrate su osvojile 3,2 odsto ili dva mandata, a Hrvatska građanska inicijativa 0,5 odsto ili jedan mandat.

Zbirna izborna lista albanskih partija osvojila je 0,9 odsto, odnosno jedan mandat.

POZIV MANINSKIM STRANKAMA DA SA OPOZICIJOM FORMIRAJU VLADU

Lideri Velike koalicije "Ključ" pozvali su manjinske partije da zajedno sa ostalim opozicionim partijama formiraju novu vladu Crne Gore.

Jedan od lidera "Ključa" Miodrag Lekić rekao je da su četiri opozicione stranke osvojile 39 mandata, a Demokratska partija socijalista /DPS/ 35 ili 36.

"Dakle, DPS je poražen od opozicionih stranaka. Odlučiće manjinske stranke, na njima je odgovornost, otvara se proces razgovora i dogovora. Vjerujem da će manjinske stranke dobro izmjeriti, one su odlučujuće", naveo je Lekić.

Lekić je naveo da su institucije juče zbunjivale javnost dramatičnim vijestima i da se uticalo na građane da li da idu na birališta ili kući, što je "skandal afričkog nivoa".

On je najavio da će od institucija tražiti da saopšte da li je Crna Gora ozbiljna ili neozbiljna država "da se preko dana mogu liferovati vijesti o državnom udaru, a da se sutra zaboravi".

U ovoj koaliciji nisu zadovoljni rezultatom jer 11 odsto nije ono što su očekivali, ali ističu da zajedno sa kolegama iz opozicionih i manjinskih partija treba pokušati raditi na vladi koja bi izvlačila Crnu Goru iz agonije.

U "Ključu" smatraju da je ovo primjer slobodnih i fer izbora.