Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije ni ruski, ni američki, niti izraelski čovjek, već čovjek srpskog naroda i da je njegov cilj jaka i savremena Republika Srpska, koja je po svemu onome što jeste - država.

milorad dodik

"Napadaju nas upravo oni koji ne žele da Srpska postane država. Žele da nas ukinu ili da stvore neku bezličnu strukturu unutar BiH. Zato im poručujem - naša snaga je u našem jedinstvu i jakom nacionalnom identitetu. Borba za Srpsku i slobodu srpskog naroda je vječna", rekao je Dodik za "Večernje novosti".

Na pitanje da li vjeruje da će se Srpska kad-tad pripojiti Srbiji, Dodik je rekao da nema tajnih planova između Srbije i Srpske i da su Srbi sa obje strane Drine narod sa jakim identitetom, koji je očuvan u istorijski nemogućim uslovima.

On je napomenuo da je srpski narod pod mnogim osvajačima sačuvao svoj jezik, kulturu, Srpsku pravoslavnu crkvu i običaje, kao i da je imao mnogo žrtava u brobi za slobodu, da su ga u Nezavisnoj Dražavi Hrvatskoj pokatoličavali, te istakao da se danas neoliberalizmom pokušava ugušiti srpski nacionalni identitet.

"Zato napadaju saradnju Republike Srpske i Srbije. Srbi, da su se pitali, ne bi izabrali da budu u BiH, već u Srbiji i to je tačno. Šta će se desiti u budćnosti - vidjećemo, ali sigurno je da ćemo još čvršće i odlučnije biti vezani za maticu", poručio je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da nakon referenduma u Srpskoj nema ni riječi o konfrontaciji ili razilaženju Srbije i Srpske, te da je saradnja dvije zemlje prijateljska i bratska i da samo spekulanti priželjkuju sukob Srbije i Republike Srpske, ali da od toga nema ništa.

"Srpska želi moćnu, jaku i stabilnu Srbiju. Vidimo da državni vrh Srbije vodi takvu politiku", istakao je Dodik i dodao da su srpski premijer Aleksandar Vučić i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odgovorni državnici i dobri ljudi, koji nikada nisu vršili pritisak na njega i Srpsku.

Na pitanje šta bi on učinio da je na mjestu zvaničnika Srbije i da Brisel postavi uslov - Kosovo i Metohija ili EU, Dodik je rekao da je stav Srba o Kosovu jasan, te dodao da je riječ o licemjerju Brisela i Zapada jer se samo Srbija uporno kažnjava i na nju vrši pritisak i traže ustupci, što je ponižavajuće za svakog Srbina, bez obzira gdje živi.

"Mnogo je izvještaja o zločinima nad Srbima na Kosovu i Metohiji, ali svijet o tome ćuti. Svi osjećamo tu evropsku i međunarodnu nepravdu prema Srbiji. Teško je danas biti srpski državnik", kaže Dodik.

On je ocijenio da se preko Kosovo žele poniziti Srbi i dodao da stranci eksperimentišu sa Kosovom, isto kao i sa BiH.

"Sve sam više uvjeren da zavjera Zapada protiv Srba postoji. Zapad nikada nije predložio nijedno prihvatljivo rješenje za Kosovo", rekao je Dodik.

On je naveo da obožava i poštuje Rusiju i da je ponosan na saradnju sa Moskvom, i ocijenio da mnoge zapadne zemlje imaju odličnu saradnju sa Rusima, a samo se Srbi kritikuju zbog te saradnje.

"Ponosan sam na saradnju sa Rusijom i njenim predsjednikom Vladimirom Putinom. Mi smo mala zemlja, a primaju nas na najvišem niovu i u Rusiji, ali i u Kini i u SAD. Znate čiji sam ja? Ja sam čovjek sprskog naroda iz Republike Srpske", naglasio je Dodik.

Dodik ističe da za njega neki kažu da je glavni ruski čovjek na Balkanu, da su prije toga tvrdili da je ključni američki igrač u BiH, a govore i da je izraelski čovjek.

"Ubrzo idem u novu posjetu Kini, pa će, vjerovatno, reći da radim i za Kineze. Na sve ove navode odgovorću im konkretno i jasno - ja sam čovjek srpskog naroda iz Republike Srpske, a suština mog političkog djelovanja je jaka i moćna Republika Srpska!", istakao je Dodik.

On je ocijenio da bi se sukob velikih sila u budućnosti negativno odrazio na region, ali da, ipak, ne očekuje takav "crni scenario" i da misli da niko u svijetu nije toliko lud da započne neki novi veliki rat.

"To bi vodilo katastrofi. Dok traju trzavice na globalnom planu, važno je da Srbi postanu svjesni sebe i linije na kojoj se nalaze. Treba jačati srpsku državu i naciju i prestati se dodvoravati bilo kome. Srbi moraju da imaju jasan i jedinstven stav o svojoj budućnosti", istakao je Dodik.