Vanredna izborna skupština SDS-a biće održana 23. oktobra u Banjaluci kada će biti biran novi predsjednik stranke, a kandidat za tu funkciju je Vukota Govedarica, sadašnji potpredsjednik, odlučio je danas Glavni odbor SDS-a u Istočnom Sarajevu.

sds

"Glavni odbor SDS-a jednoglasno je odlučio na sjednici u Istočnom Sarajevu da kandidat za predsjednika stranke bude Govedarica", rekao je novinarima predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević.

On je podsjetio da je sjednica Glavnog odbora SDS-a u Doboju prekinuta radi dodatnih konsultacija, a rezultat je da je postignut konsenzus da Govedarica bude kandidat za predsjednika stranke.

Miličević je najavio da će 23. oktobra u Banjaluci biti održana izborna skupština SDS-a na kojoj će Vukota Govedarica biti predložen kao kandidat Predsjedništva i Glavnog odbora SDS-a.

On je rekao da je, prema Statutu stranke, moguće da na izbornoj skupštini bilo koji opštinski odbor ili član Skupštine može predložiti drugog kandidata i to nije isključeno.

Miličević je saopštio da je donesena i odluka da se ide na unutarstranačke izbore na svim nivoima koji će biti održani od februara do maja naredne godine, a prije toga će biti formirana komisija za analiziranje lokalnih izbora, napravljen presjek stanja i predložene mjere za poboljšanje rada i konsolidaciju opštinskih i gradskih odbora koji su imali loš izborni rezultat.

On kaže da će, najvjerovatnije, u maju biti održana još jedna Izborna skupština SDS-a.

Miličević je naglasio da u SDS-u ne postoji nikakvo vanredno stanje i da legalno izabrani organi rade po ustaljenom principu.

On je naveo da je na današnjoj sjednici donesena odluku da u procesu konstituisanja lokalnih parlamenata nakon loklanih izbora nastavljaju i dalje, a skupštinske većine prioritetno se formiraju političkim partijama članicama Saveza za promjene.

"To je princip od kojeg ne odustajemo", rekao je Miličević i dodao da će se o načinima djelovanja dogovorati u narednom periodu.

Miličević je naglasio da će temeljni principi djelovanja Saveza za promjene na neki način biti modernizovani i prilagođeni novom vremenu i pripremama za naredne opšte izbore 2018. godine.

Komentarišući izjavu predsjednika PDP-a Branislava Borenovića da su u pojedinim lokalnim zajednicama kadrovi SDS-a radili protiv PDP-a, Miličević je rekao da je u pojedinačnim slučajevima bilo takvih situacija i da u svim lokalnim zajednicama članice Saveza za promjene nisu bile 100 odsto zajedno.

"To je manji broj lokalnih zajednica u kojima će se redefinisati odnosi i nastojati da se u budućnosti to popravi i da Savez za promjene bude jedinstven na svim nivoima i u svim lokalnim zajednicama", istakao je on i dodao da je zadovoljan saradnjom sa PDP-om.

Vukota Govedarica je zahvalio Glavnom odboru SDS-a na ukazanom povjerenju i dodao da će do naredne nedjelje, zajedno sa saradnicima predočiti ocjenu situacije i program za predstojeći period.

"Nastavljamo da radimo u punom kapacitetu. Republika Srpska očekuje jak SDS", poručio je Govedarica.