Odlazeći gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i dalje zapošljava u najglomazniju Gradsku administraciju u Republici Srpskoj, u kojoj zaključno sa današnjim danom radi 329 radnika sa rješenjem na neodređeno vrijeme, dok se konkursi i dalje raspisuju.

gradska administracija trebinje

Vučurević je samo u proteklih mjesec i po dana zaposlio blizu 80 novih radnika. Konkursi se i dalje objavljuju u jednim mostarskim dnevnim novinama, a intervjui za posao se skoro svakodnevno održavaju u maloj sali Gradske administracije, pa se u narednim danima očekuje da posao dobije još 20 radnika.

Do još uvijek aktuelnog gradonačelnika Slavka Vučurevića nismo uspjeli da dođemo, jer nije želio da komentariše nova zapošljavanja na teret svih Trebinjaca. Njegov zamjenik Neđo Ćebedžija otišao je na službeni put u Sarajevo, kazali su nam u Gradskoj administraciji, da bismo ga samo nekoliko minuta kasnije sreli neposredno kod zgrade u kojoj radi.

slavko vucurevic

U sindikatu su izračunali - za bruto plate radnika trebaće oko 13 miliona KM, jer je po novoj sistematizaciji predviđeno da radi nevjerovatnih 349 radnika. A jasno im je da budžet grada, kada više ne bude imalo šta da se proda, ne može da bude veći od 20 miliona KM.

"Mi nemamo ništa protiv zapošljavanja, niti se u to miješamo. Ali, kada je gospodin Vučurević došao, 2012. godine, nas je radilo 174 i pričalo se da nas ima viška, a danas nas je oko 330 na platnoj listi", kaže Srbo Škero, predsjednik sindikata radnika Gradske administracije.

Novoizabrani gradonačelnik Luka Petrović je rekao da najnovija zapošljavanja u Gradsku admnistraciju nisu legitimna i moralna, navodeći da je Vučurević svjestan da ovim manipuliše svojim sugrađanima.

luka petrovic snsd

"Gradonačelnik u tehničkom mandatu ovim zapošljavanjima je odlučio da do posljednjeg trenutka manipuliše institucijama i sugrađanima. I to je sve što iza sebe ostavlja", istakao je Petrović, koji će funkciju gradonačelnika Trebinja preuzeti sredinom novembra.

Petrović je naveo da grad Trebinje nije proizvođač, već potrošač narodnog novca, pa da i iz tog razloga nije normalno da na 33.000 stanovnika u Gradskoj administraciji po najnovijoj sistematizaciji radi 349 radnika.

"Biće neophodno da se broj zaposlenih uskladi sa raspoloživim sredstvima po odjeljenjima Gradske administracije, a u skladu sa budžetom za narednu godinu", napomenuo je Petrović.

Ekonomisti su saglasni - zapošljavanja u Gradskoj admnistraciji, javnim ustanovama i preduzećima grada u toku izborne kampanje i poslije izbornog debakla aktuelnoj trebinjskoj vlasti služi za ispunjavanje ličnih interesa i obećanja datih pojedinim partijskim aktivistima, čime se svjesno ugrožava budžet lokalne samouprave.

MINISTARSTVO FINANSIJA NIJE ODOBRILO REBALNS BUDŽETA

Ministarstvo finansija Republike Srpske nije odobrilo rebalans budžeta grada Trebinja, koji je usvojen prije nešto manje od mjesec dana, jer nisu uvažene sugestije ovog resora vezane za troškove ličnih primanja.

ŠTA KAŽE EVROPSKI STANDARD?

Nezvanični standard Evropske unije je da opštinske i gradske administracije treba da zapošljavaju jednog radnika na hiljadu stanovnika.

U Trebinju, prema sadašnjim podacima, radi nevjerovatnih deset radnika na 1.ooo stanovnika, što ekonomisti ocjenjuju kao presedan u neodgovornom i nedomaćinskom trošenju novca građana.