U trebinjskom parku u krugu spomen-obilježja palim borcima u borbi protiv fašizma od 1941. do 1945. godine postavljena je spomen-bista narodnom heroju NOR-a Vladu Šegrtu, iako su prije nekoliko dana porodice stradalih u partizanskim zločinima zatražili odustajanje od ove inicijative.

vlado segrt bista trebinje

Oko 200 potomaka žrtava partizanskog terora, koji su se nedavno u parku okupili iz skoro svih opština istočne Hercegovine, zatražili su i uklanjanje ranije postavljenih bista Save Kovačevića, Dragice Pravica i drugim narodnih herojima NOR-a, tvrdeći da su odgovorni za zločine nad vlastitim narodom.

Gačani su tada istakli da je jedinica Vlada Šegrta samo za dvadesetak dana "crvenog terora" na području gatačke opštine ubila najmanje 120 nevinih ljudi, ne štedeći ni djecu.

Potomci žrtava partizanskog terora su istakli da Hercegovina neće i ne smije da dozvoli u Trebinju postavljanje biste Vlada Šegrta, kao i da treba ukloniti nedavno postavljene biste "osvjedočenih ubica srpskog naroda" na neko drugo mjesto koje neće "bosti oči".

Obnovljene spomen-biste pet narodnih heroja NOR-a postavljene su uoči obilježavanja 4. oktobra, Dana oslobođenja Trebinja u Narodooslobodilačkom ratu, a tada je najavljeno da će spomen-obilježje palim borcima NOR-a uskoro biti komletirano - bistom komandanta 29. divizije NOVJ Vlada Šegrta.

Izradu ovih spomen-bista, kako je tada rečeno, finansirao je grad Trebinje sa 24.000 KM.