Centar javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje podsjeća građane na zakonsku obavezu da zamijene oružne listove za oružje za ličnu bezbjednost čiji je rok važenja istekao.

policija

Naime, 12. aprila 2016. godine na snagu je stupio Zakon o oružju i municiji Republike Srpske koji propisuje da vlasnici oružja za ličnu bezbjednost kojima je rok važenja oružnog lista istekao su obavezni da ga zamijene do 31. decembra 2016. godine.

Oružni list za oružje za ličnu bezbjednost se izdaje sa rokom važenja od deset godina, osim za lica koja su starija od 65 godina, njima se oružni list za oružje za ličnu bezbjednost izdaje sa trajnim rokom važenja.

Ovim Zakonom je, takođe, građanima data amnestija za vođenje prekršajnog ili krivičnog postupka ukoliko predaju nelegalno oružje najbližoj policijskoj stanici.

Zakonom o oružji i municiji Republike Srpske predviđene su novčane kazne u iznosu od 1.200 do 1.500KM onima koji oružni list ne zamijene na vrijeme, a kojih je veliki broj s obzirom na podatak da je zamijenjeno samo deset odsto oružnih listova od ukupnog broja koji bi se trebao zamijeniti.