Zbog sve ćešćeg prometa mimo fiskalnih kasa i neprijavljenih radnika, od jutros su na terenu širom Trebinja i istočne Hercegovine inspektori Poreske uprave Republike Srpske, nezvanično saznaje TrebinjeLive.info.

poreska uprava trebinje

Naš portal došao je do saznanja da će inspektori u narednim mjesecima vršiti intenzivnu kontrolu svih privrednih subjekata na području Trebinja, Hercegovine i Republike Srpske.

Akcenat će, kako saznajemo, biti stavljen na one poslodavce koji promet ne obračunavaju preko fiskalnih kasa ili zaposlene radnike nisu uredno prijavili kod nadležnih organa.

U slučaju da inspektor na radnom mjestu zatekne lice koje nije prijavljeno, poslodavac će snositi novčanu kaznu od 10.000 do 30.000 KM, dok će odgovorno lice biti sankcionisano sa novčanom kaznom od 3.000 do 9.000 KM.

Isto tako, ukoliko inspektor utvrdi da nije izdavan fiskalni račun, sankcija je zatvaranje radnje najmanje 15 dana, uz novčanu kaznu.

Ipak, kako saznajemo, cilj ove kontrole nisu sankcije, već pokušaj da se kod poslodavaca aktivira odgovornost i da neprijavljene radnike prijave kod nadležnih organa, a ne da ih drže u jednom obliku sive zone, samim tim nanoseći štetu sebi i cijelom društvu.

Rad na crno masovna je pojava koja guši realnu ekonomiju i punjenje penzijskih i zdravstvenih fondova. Prema istraživanjima Bloomberga, upravo iz tog razloga, imamo stopu nezaposlenosti višu od 40 odsto.

Efikasnija naplata poreza i doprinosa uticaće na standard stanovništva, ali i ekonomsku aktivnost. Najviše radnika koji rade na crno ima u turističko-ugositeljskim objektima, trgovini, te na gradilištima.