Analitičar Miroslav Lazanski izjavio je da ne očekuje neke turbulencije na Balkanu, bez obzira na retoriku posljednjih mjeseci, ističući da je dobar znak i to što je politika lidera SDA Bakira Izetbegovića doživjela poraz na lokalnim izborima u BiH.

miroslav lazanski

"To kako je prošla /SDA/ na izborima može biti poruka stanovništva liderima u BiH da `malo ohlade retoriku`", rekao je Lazanski na skupu "Srbija, Nato, Rusija - šta je srpski interes".

Govoreći o nedavno održanom referendumu u Srpskoj o Danu Republike, on je pozdravio to što je sve proteklo u miru i bez problema.

Lazanski je podsjetio i da je u Republici Srpskoj vrlo prisutan ruski kapital, te da predsjednik Srpske Milorad Dodik ima podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali i jevrejskog lobija budući da na nivou BiH Srpska blokira priznavanje Palestine.

Kada je riječ o problemu sa samoproglašenim Kosovom, Lazanski smatra da je to pitanje koje će teško riješiti jedna generacija, ali i da Srbija ne treba da dozvoli krađu svoje imovine.

"EU ima svoje probleme, a kada je reč o Zakonu o `Trepči` i nameri prištinskih vlasti da uzurpiraju taj kombinat i drugim pritiscima u pogledu `Telekoma`, Srbija treba da se poziva na pravni osnov i da polako, mudro i smireno reaguje u narednim sedmicama. Onda ćemo videti koji potez će povući EU ako im kažemo da ne damo `Telekom`, ni `Trepču`", rekao je Lazanski.

Više učesnika skupa istaklo je da za Srbiju ne bi bilo dobro da bilo koja od okolnih zemalja uđe u Nato, a Lazanski je podsjetio da je i Dodik rekao da Srpska neće dati nikakav znak po tom pitanju dok se Srbija ne izjasni o članstvu u Nato.