BIH LEGALIZUJE MARIHUANU – Opravdana upotreba kanabisa u medicinske svrhe

Izvor: klix.ba Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 09. 10. 2016. - 18:47h

Ekspertska radna grupa Savjeta ministara BiH dala je zeleno svjetlo mišljenju o opravdanosti upotrebe kanabisa u medicinske svrhe u BiH, saznaje Klix.ba.

marihuana medicinske svrhe

Inače, ova radna grupa, koja je formirana početkom godine kako bi dala svoj sud o opravdanosti korištenja kanabisa kod tretiranja nekoliko teških obolenja.

Krajem 2015. godine, Komora magistara farmacije Federacije BiH Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH uputila je inicijativu za legalizaciju medicinskog kanabisa.

Prema riječima predsjednice ove komore, Zahide Binakaj, eksperti su vlastima dali potvrdnu ocjenu opravdanosti kontrolisane medicinske upotrebe kanabisa.

Što se tiče Komisije koja je formirao Savjet ministara Bosne i Hercegovine, a na inicijativu Komore magistara farmacije Federacije BiH, ona je završila svoj dio posla i dala je zeleno svjetlo da se ide u dalju proceduru legalizacije – kazala je Binakaj.

Ona podsjeća da je komisija bila sačinjena od stručnjaka iz različitih oblasti – farmaceuta, ljekara, psihologa i pravnika iz oba entiteta i Brčko Distrikta, te da su se svi usaglasili da je korištenje kanabisa u medicinske svrhe dobra stvar, naravno – uz jasno određene indikacije.

Što se tiče dalje procedure, sada slijedi Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine koje bi trebalo pokrenuti promenu zakonske regulative koja se dotiče prometa narkoticima – dodala je Binakaj koja je optimistična jer smatra da je pritisak pacijenata i javnosti dovoljno visok tako da bi proces promjene zakona mogao trajati kraće nego što je uobičajeno za političke uslove u BiH.

Nezvanično, Ministarstvo bezbjednosti BiH sada bi trebalo da predloži izmjenu Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, a vjerovatno i dio zakona koji se odnosi na rad Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja je odgovorna za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u BiH.

Agencija sama može predlagati donošenja i izmjene zakonskih propisa iz oblasti lijekova i medicinskih sredstava.

Takođe, moguća je izmjena Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima na državnom nivou.

Medicinski kanabis, jednom kada se zakon prilagodi njegovoj legalnoj promjeni, koristiće pacijenti sa malignim oboljenjima, oni koji imaju HIV/AIDS, multiplu sklerozu i oboljeli od pojedinih oblika epilepsije.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja