Problem maloljetničkih trudnoća, brakova i abortusa iz godine u godinu sve je izraženiji kako u BiH, tako i u regionu.

trudnoca-brak-abortus

To potvrđuje i šokantan slučaj koji je proteklih dana potresao jednu od osnovnih škola u Banjaluci, gdje je zatrudnila 13-godišnja učenica devetog razreda i trenutno je u sedmom mjesecu trudnoće.

Ovu informaciju za avaz.ba potvrdila je Sanja Maletić, službenica za informisanje banjalučkog Centru za socijalni rad. Ali, zbog zaštite maloljetnika, nisu željeli iznositi više detalja.

Kako bi ovakvi slučajevi u budućnosti bili sve rjeđi, stručnjaci smatraju da je neophodno o seksualnom odgoju djecu učiti u školama. Na taj način, smatraju, mladi bi se adekvatnije informisali o stvarima koje sada uče najviše na internetu. Jasmina Dizdarević, psiholog, ističe da djeca, umjesto u školama, o ovoj temi dobivaju pogrešne informacije od vršnjaka ili na internetu.

"S djecom se mora razgovarati, samo na taj način spriječio bi se veliki broj maloljetničkih trudnoća i pokazali bismo da vodimo računa da se mladi obrazuju i sačuvaju svoj mentalni sklop i psihičko zdravlje. U suprotnom, djevojčice dožive traumu abortusa u svojoj 14. godini, onda kada psihički nisu zrele da shvate ozbiljnost svega, a pogotovo ne toga da može da se desi da nakon komplikovanog abortusa više nikada ne postanu majke", govori Dizdarević.

Veliki je problem, dodaje ona, i to što djeca o temi seksa vrlo malo ili nimalo ne razgovaraju s roditeljima, što je itekako pogrešno.

"Na adekvatan način trebamo se pozabaviti ovom problematikom, ako želimo sačuvati zdravlje naše djece. U suprotnom, imate u kući maloljetnicu koja je u drugom stanju, oca koji vrlo često ne može preuzeti ulogu odgovornog roditelja i dijete koje će biti dato negdje u dom ili na usvajanje", kazala je Dizdarević.

Pristup edukaciji

Iz Asocijacije “XY” poručili su da je edukacija o reproduktivnom zdravlju neophodna u obrazovnom sistemu BiH.

"Omogućiti mladima pristup edukaciji o reproduktivnom zdravlju znači pomoći im da razumiju promjene kroz koje prolaze i osnažiti ih da se s tim promjenama nose odlučno, sa samopouzdanjem", pojasnili su iz Asocijacije “XY”.

Posljedice nepoznate

"Kada bismo napravili anonimnu anketu o temi seksologije među djecom, vidjeli bismo da su pogrešno naučeni i malo znaju o posljedicama. Sve škole imaju socijalne radnike, psihologe, pedagoge, stručni tim i profesore koji su adekvatno obučeni da prenesu znanje na djecu", mišljenja je Dizdarević.