U Trebinju je danas odavanjem pošte i polaganjem vijenaca na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma, obilježen 4. oktobar, dan oslobođenja Trebinja u Drugom svjetskom ratu. 4. oktobar, dan oslobodjenja

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević istakao je da je ovaj dan značajan za grad podno Leotara i da ga treba uvijek slaviti jer je on simbol slobode.
On je dodao da su na ovom mjestu pohranjene žrtve koje su svoju mladost ugradile u slobodu grada i zaslužuju da se uvijek pomenu.

"Trebinje treba da se na dostojanstven način odnosi prema svojim sinovima i juče, danas i u budućnosti i ovo mjesto treba da bude mjesto nadahnuća kako se borilo dostojanstveno za svoj grad narod i slobodu", rekao je Vučurević.

On je podsjetio da je Trebinje ponosno na svoje borce narodnooslobodilačkog rata, jer je aktivno učestvovalo oko 4.500 boraca rođenih na teritoriji Trebinja od kojih je preko 200 nosilaca partizanske spomenice 1941. godine, dvanaest narodnih heroja i dva heroja koja su rođena na području Trebinja, ali su poginuli u Tuzli i na Kosovu.

"Ovo je veliki datum i ovaj spomenik je od izuzetne vrijednosti", rekao je Slavko Šanjević, predsjednik SUBNOR-a i napomenuo da je u spomen kosturnici sahranjeno 1.819 žrtava.

Danas su postavljene i nove biste narodnim herojima Ramizu Zubčeviću, Radovanu Šakotiću, Savi Kovačeviću, Dragici Pravici i Iliji Babiću, koje su vandali u prethodom periodu uništili.

U narednim danima biće postavljena i bista legendarnog komandanta dvadeset i devete hercegovačke divizije Vlada Šegrta.

Gradska uprava obezbijedila je 24.000 maraka za nove odlivke bista.

4-oktobar-dan-oslobodjenja