Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da nakon referenduma u Republici Srpskoj očekuje smirivanje tenzija, te da Srbija nikada neće okrenuti leđa svom narodu koji živi u Srpskoj.

dacic ivica

Dačić je naveo za "Politiku" da za Srbiju i Srpsku više znači to što je Aleksandar Vučić bio na panelu posvećenom Srebrenici, nego bilo šta drugo.

"Moramo svi da naučimo da ulažemo u mir. Da pristajemo na kompromise, da pokazujemo volju, da neki put čak i istrpimo zarad tog mira", istakao je Dačić.

On kaže da će Srbija uvijek biti tu da pomognemo svima, kako u BiH, tako i u Republici Srpskoj.

"Uvijek ćemo, kada to budu željeli, otići u Srebrenicu i dati novac za nju, graditi mostove sa Srpskom, uspostavljati nove veze i zajedničke investicione projekte", ističe Dačić.

Ministar spoljnih poslova naglasio je da Srbija neće da pomaže u svađanju jer je svjesna koliko je to opasno.

"Znamo kolike su tenzije, koliko su duboke rane, da sve veoma lako može da bukne. Nikada nećemo ništa uraditi da to potpirujemo i da učestvujemo u nadgradnji i razvoju sukoba", rekao je Dačić.

On kaže da je Srbija zemlja koja je jasno opredijeljena za mir.

"Zahvaljujući svom ponašanju, jasnoj opredeljenosti za mir, privrženosti dijalogu i pregovorima, reformama, Srbija konačno ima priliku da svakome kaže šta misli", istakao je Dačić.

Dačić je, komentarišući svoje oštrije nastupe prema nekim hrvatskim i bošnjačkim zvaničnicima, naveo da je njegova osnovna dužnost da zastupa interese Srbije.

"To nikako ne znači da šef diplomatije treba da podstiče, navija ili propagira loše odnose sa svetom i susedima, i ja to i ne radim", rekao je Dačić.