Na današnji dan prije 25 godine počeo je odbrambeno-otadžbinski rat, kada je na području Ivanice i sela Kalađurđevići od granata hrvatskih paravojnih jedinica poginulo 19 vojnika.

spomenik-braniocima-trebinje-1991-1995

Početka ratnih dejstava na ovom području svake godine se podsjećaju i nekadašnji borci, koji polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Spomeniku braniocima Trebinja od 1991. do 1995. godine odavaju poštu stradalim drugovima.

"Prvi oktobar 1991. godine je bio jedan od najtežih i najtužnijih dana rata, jer je u napadu hrvatskih paravojnih jedinica na tadašnju teritoriju opštine Trebinje poginulo devet Trebinjaca, jedan Gačanin, dva dobrovoljca i sedam pripadnika aktivne vojske.", podsjetio je Petar Mišeljić, predsjednik Gradske boračke organizacije.

Hrvatska, koja se tada protivustavno odvojila od SFRJ, organizovala je da čizma hrvatskog vojnika stane na teritoriju BiH, tako što je izvršen napad na selo Ravno i opštinu Trebinje.

Početka ratnih strahota prisjetio se danas i Miodrag Mićo Višnjić, prvi ratni ranjenih u Hercegovini.

"Napali su nas oko šest sati ujutro. Nismo znali šta se događa. Poginuli su svi oko mene, samo sam ja ostao živ", rekao je Višnjić.

Među poginulim je bilo i Bošnjaka, aktivnih vojnika, šiptara.