U Trebinju je sinoć, petu godinu za redom, održana "Noć istraživača", organizovana od strane nekoliko entuzijasta u saradnji sa Američkim kutkom i Narodnom bibliotekom kao središnjim mjestom dešavanja.

noc-istrazivaca-2016

Ovim se Trebinje pridružilo gradovima širom Evrope koji večernjim programima, priređenim posljednjeg petka u septembru, žele da približe nauku građanima i podstaknu istraživački duh kod mladih.

Kako je na početku manifestacije u uvodu programa istakla voditeljka Američkog Kutka Ana Vlatković, trebinjska „Noć istraživača“ počela je otvaranjem koloritne izložbe odabranih dječijih crteža "Kako djeca vide kosmos", čiji su autori učenici petih i šestih razreda trebinjskih osnovnih škola.

noc-istrazivaca-2016

Program se nastavio prikazanjem izvanrednog američkog dokumentarog filma povodom 160 godina rođenja srpsko-američkog pronalazača Nikole Tesle. Kraj programa je bio namijenjen ljubiteljima astronomije koji su na trgu ispred Doma kulture imali priliku pogledati zvijezde kroz teleskop.

Ana Vlatković se zahvalila trebinjskoj Gimnaziji i Tehničkoj školi, prisutnim učenicima ovih obrazovnih institucija, posjetiocima programa , a posebno Trebinjskom astronomskom društvu i njihovom predstavniku Miru Iliću koji je bio glavni inicijator organizovanja ove manifestacije u Trebinju.

noc-istrazivaca-2016 noc-istrazivaca-2016-4