U Trebinju će u naredne tri godine biti završen projekat navodnjavanja 1.100 hektara obradivih površina čija je vrijednost oko šest miliona maraka, najavio je danas nakon sastanka sa mještanima Petrovog polja Čedomir Stojanović, pomoćnik ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

navodnjavanje-projekat

Glavni projekat je urađen, a u narednom periodu biće upućeno i pismo namjere prema Svjetskoj banci koja bi ovu investiciju trebala da podrži sa oko 85 odsto neophodnih novčanih sredstava.

"Predstavnici Svjetske banke će u narednih mjesec-dva dana obići ove terene, a nakon toga počeće i realizacija ovog projekta u saradnji sa Hidroelektranama na Trebišnjici /HET/ i Javnom ustanovom 'Vode Srpske'", kazao je Stojanović.

Izgradnjom ovog sistema omogućiće se stabilno i sigurno navodnjavanje i tokom remonta HET-a, što će imati veliki značaj za sve poljoprivrednike.

Obaveza lokalne zajednice u ovom projektu biće da finansira projekat sa 15 odsto, kao i da uradi elaborat o eksproprijaciji i obezbijedi građevinsku dozvolu, pojasnio je Stojanović.

Prema riječima Aleksandra Vujića, direktora direkcije za upravljanje sistemom HET-a, ovo je samo jedna od aktivnosti u koju će se uključiti i ovo preduzeće sa ciljem da se pomogne lokalnoj zajednici.

"HET će preuzeti dio obaveza iz ovog projekta, kao i 'Vode Srpske'", kazao je Vujić.