U Trebinju će sutra biti priređena manifestacija "Noć istraživača", koju zajednički organizuju Američki kutak i nekoliko entuzijasta, zaljubljenika u nauku.

noc-istrazivaca-trebinje-2016-mali-min

Manifestacija će početi u 18.00 sati otvaranjem izložbe učeničkih crteža na temu "Kako djeca vide kosmos", nakon čega će biti prikazan film o Nikoli Tesli povodom 160 godina od njegovog rođenja.

Oba događaja održaće se u Narodnoj biblioteci.

Za 19.30 sati predviđeno je posmatranje zvijezda teleskopom za sve zainteresovane građane sa platoa ispred Doma kulture.

Noć istraživača je evropski događaj pokrenut od strane Evropske komisije 2005. godine, koji ima za cilj da zbliži građanstvo i istraživače jednom godišnje, zadnjeg petka u septembru, promovišući nauku u večernjim časovima raznim aktivnostima.

Ove godine, Noć istraživača će se održati u više od 250 evropskih gradova.

Prva Noć istraživača održana je u Trebinju 2012. godine u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske koje je do 2015. godine redovno priređivalo ovu manifestaciju.

Partneri u organizaciji manifestacije su Narodna biblioteka Trebinje, Gimnazija "Jovan Dučić" Trebinje i Srednja tehnička škola Trebinje