U Trebinju su danas obilježene 22 godine od pogibije komandanta Bobanske čete vojvode Nedeljka Vidakovića, koji je na Krstovdan 1994. godine poginuo na Borcima kod Konjica.

pomen-vojvodi-nedeljku-vidakovicu

Zajedno sa Vidakovićem, život za Republiku Srpsku su dali major Ljubiša Popović i kapetan Dragan Slijepčević, dok je od posljedica ranjavanja u januaru 1995. godine preminuo Aleksandar Masleša.

Služenjem pomen-parastosa kod spomenika slavnom komandantu, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća, okupljeni saborci, poštovaoci i predstavnici Gradske boračke organizacije odali su počast vojvodi Vidakoviću.

Vidaković je bio komandant jedne od najhrabrijih četa Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske, koja je tokom odbrambeno-otadžbinskog rata držala liniju fronta dugu oko 15 kilometara.

Pripadnici ove čete, njih oko 120, nisu ratovali samo na području Bobana, već su položaje držali, povremeno, i na Treskavici i Boračkom jezeru.

Spomenik od bronze, koji je nešto viši od vojvodine prirodne veličine, postavljen je prije dvije godine u Trebinju, a rad je čuvene srpske livnice "Jeremić" iz Beograda.

Postament spomenika je od bobanskog kamena iz sela Rapti iz koga potiče vojvoda Vidaković.

Poslije vojvodine pogibije, komandovanje Bobanskom četom preuzeo je Dragan Ristić Beli.

Tom rata poginula su 23 pripadnika ove čete.