Optužio je danas ponovo Nebojša Vukanović rukovodstvo "Elektroprivrede" Republike Srpske za brojne malverzacije, izvlačenje novca i sklapanje sumnjivih poslova, navodeći da je aktuelno rukovodstvo ovog preduzeća u proteklim godinama potrošilo oko dvije milijarde KM.

nebojsa-vukanovic

Kaže, cijeli elektroenergetski sistem stavljen je u službu lokalnih izbora, a njegov krah je, ako se tako nastavi, neminovan. Problem je još veći jer je za generalnog direktora postavljen čovjek iz Banjaluke, a ne Hercegovac, kao da ova regija nema stručnog i obrazovanog kadra.

"Propali ministar /Željko/ Kovačević umjesto u zatvoru završio je na mjestu direktora najvažnijeg preduzeća Republike Srpske", kazao je Vukanović.

Prema njegovim riječima, koliko se neodgovorno radi u zavisnim preduzećima ERS-a, primjer je Rudnik i termoelektrana "Gacko", koja je, zbog slabo urađenog remonta i nedovoljne količine kvalitetnog uglja, tokom vikenda ispala iz pogona.

"Umjesto da smanje troškove poslovanje,  u RiTE 'Gacko' je zaposleno više desetina ljudi bez konkursa", tvrdi Vukanović, dodajući da će ovakvim neodgovornim poslovanjem ovaj gigant otići u stečaj, a radnici na biro rada.

Vukanović se osvrnuo i na narodne predstavnike SNSD-a iz Hercegovine, tvrdeći da je zbog njih došlo do povećanja električne energije od pet odsto.

Njemu je, kaže, posebno zasmetala najava Luke Petrovića da će u Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ zaposliti 500 novih radnika, ističući da ovo preduzeće nije ničija privatna imovina.

Od rukovodstva Elektroprivrede Vukanović je pismenim putem zatražio odgovore o malverzacijama, ali generalni direktor Željko Kovačević nije bio u Trebinju.

"Uveli su u Elektroprivredu čitavu specijalnu jedinicu policije. Nismo mi došli da lomimo, nego da postavimo pitanja", rekao je Vukanović okupljenim novinarima ispred zgrade ovog preduzeća.

Vukanović je kazao da još uvijek nije tužen od strane rukovodstva HET-a, a koje je tužbe najavilo prije nekoliko mjeseci, nakon što ih je optužio da rade van okvira zakona.