Građani Republike Srpske koji su glasali u Srbiji izjasnili su se 99,9 odsto za to da se 9. januar slavi i obilježava kao Dan Republike Srpske, saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

referendum

Na pet glasačkih mjesta izašlo je ukupno 6.455 glasača, od čega je na referendumsko pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske", sa "da" odgovorilo 6.430 glasača, protiv se izjasnilo pet glasača ili 0,01 odsto, a 20 listića je bilo nevažećih.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji izražava zahvalnost svim građanima koji su se odazvali na glasanje i dali svoj doprinos uspjehu referenduma, kao tekovine svih slobodarskih i demokratskih društava.

Odbori na svim glasačkim mjestima zaključili su da nije bilo nepravilnosti i razloga za prigovor.

Uprkos redovima na glasačkim mjestima koje je stvorila neočekivano velika izlaznost, glasanje je proteklo u mirnoj atmosferi bez incidenata i građani su dostojanstveno i strpljivo čekali da obave svoju građansku dužnost.

Po glasačkim mjestima, u Beogradu, u Predstavništvu Republike Srpske, 3.230 građana izjasnilo se sa "da" ili 99,9 odsto, dva glasa su bila za "ne" ili 0,1 odsto.

U Novom Sadu je 2.450 glasova bilo za "da" ili 99,9 odsto, a "ne" jedan glas, u Zrenjaninu svih 264 izašlih građana glasalo je za "da", dok nije bilo protiv, kao i u Subotici gdje se svih 292 izašlih izjasnilo za "da".

U Pančevu je sa "da" glasalo 194 izašlih ili 99 odsto, a za "ne" je bilo dva glasa ili jedan odsto.