Osim što vam nedostatak samopouzdanja ni u kom smislu ne pomaže, može da bude opasno za mentalno i fizičko zdravlje. Evo kako da poboljšate samopouzdanje i time uradite nešto dobro za svoje zdravlje.

stidljivost

Nedostatak samopouzdanja praćen je negativnim emocijama poput anksioznosti, depresije, stresa, što je fatalna kombinacija koja povećava rizik od srčanih boljenja. Ove negativne emocije takođe oslabljuju imuni sistem i povećavaju rizik od zapaljenja u organizmu, što su sve faktori koji se povezuju sa srčanim oboljenjima.

Nizak nivo samopouzdanja povećava stres, što često vodi nezdravim navikama poput konzumiranja alkohola, pušenja. Za ljude koji nemaju dovoljno samopouzdanja uobičajeno je i da ne vode računa o sebi i svom zdravlju - umjesto da vježbaju i rade nešto da "poprave" samopouzdanje, često su pasivni.

U posljednjoj deceniji sprovedeno je nekoliko studija koje su dokazale vezu između dobrog zdravlja i samopouzdanja, a posljednje u nizu istraživanja sprovedeno je na Univerzitetu u Londonu, na uzorku od 200 odraslih ljudi, starosti do 59 godina.

Rezultati su nedvosmisleno pokazali da oni koji su srećni i optimistični imaju i bolje mišljenje o sebi, više samopouzdanja, i boljeg su opšteg zdravlja. Oni su na testiranju imali niži nivo holesterola, hormona koji je povezan sa stresom i hipertenzijom, izloženi su manjoj opastnosti oboljevanja od dijabetesa tipa 2, srčani pritisak im je u granicama normale i imaju manji rizik od infarkta.

I brojni specijalisti potvrdili su rezultate studije. Stručnjaci kažu da ljudi koji imaju predispozicije za srčana oboljenja, dijabetes i slično, možda nikada ne obole od tih bolesti ako su mentalno jaki. Čak je dokazano i da se oboljeli koji su mentalno jaki i vjeruju u sebe i svoje sposobnosti, brže liječe, odnosno bolje reaguju na terapiju.

Zato je, saglasni su stručnjaci, veoma važno da imate zdravo samopouzdanje jer to doprinosi mentalnom i fizičkom zdravlju!

Evo nekoliko savjeta kako da poboljšate samopouzdanje:

Napravite listu stvari koje ste postigli (ne moraju da se tiču samo posla), od najvećih dostignuća do onih manje važnih na koje ste ipak ponosni.

Na trenutak zamislite da ste vi svoj najbolji prijatelj. Samokritike zamijenite ohrabrujućim komentarima i pohvalite sebe svaki put kada uradite nešto dobro.

Usvojite zdrave navike. Nezdrave grickalice zamijenite voćem, potrudite se da budete fizički aktivniji. Vježbanje je dobro za mentalno i fizičko zdravlje, pa je dovoljno da za početak šetate svakog dana.

Družite se sa ljudima zbog kojih se dobro osjećate. Maksimalno smanjite kontakte sa ljudima koji vas stalno kritikuju i stvaraju vam psihološki pritisak.

Ne očekujte da nakon dva dana "prštite" od samopouzdanja jer je to nešto na čemu treba stalno da radite, ali se isplati.