Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas u Trebinju da je Vlada Srpske opredijeljena da ulaže u Trebinje, što pokazuju i ulaganja od milion KM za rekonstrukciju objekata Studentskog centra, Fakulteta za proizvodnju i menadžment i Akademije likovnih umjetnosti.

rekonstrukcija studentski centar

Nakon što je zajedno sa narodnim poslanikom Lukom Petrovićem obišla radove, Golićeva je novinarima rekla da će uskoro početi i radovi na rekonstrukciji objekta Bolnice, za šta će biti izdvojeno oko 650.000 KM.

Golićeva je napomenula da Vlada Republike Srpske zajedno sa UNDP-om radi, renovira i energetski oprema ove objekte, te da će njihovom rekonstrukcijom materijalni troškovi biti smanjeni za 50 odsto.

Govoreći o značaju rekonstrukcije Studentskog centra i fakulteta, Golićeva je istakla da je veoma bitno da studenti imaju dobre uslove za rad i boravak, te da je bilo vrijeme da se urade objekti koji su sagrađeni još 1908. godine i koji su u veoma lošem stanju.

"Termička izolacija ne postoji, a najveći broj prozora su oni izvorni drveni. Centralni sistem grijanja je razveden samo u dijelu prizemlja u svakom od dva paviljona, dok se ostale prostorije zagrijavaju električnim grijalicama", istakla je Golićeva.

Ona je dodala da ne postoji ni centralni sistem hlađenja i klimatizacije, te da je rasvjeta uglavnom izvedena sa fluorescentnim i svjetiljkama sa žarnom niti.

"U okviru projekta `Energetska efikasnost u Republici Srpskoj`, na oba paviljona Studentskog centra postavlja se termička izolacija vanjskih zidova i termička izolacija na međuspratnu tavansku konstrukciju. Biće postavljeni novi vanjski prozori i vrata, rekonstruisaće se sistemi grijanja i elektroinstalacija, a biće ugrađen i solarni sistem za toplu potrošnu vodu", rekla je Golićeva.

Ona je napomenula da se kao rezultat dobre saradnje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i UNDP, ugradnja solarnog sistema za toplu potrošnu vodu finansira iz sredstava UNDP projekta za energetsku efikasnost "Zeleni ekonomski razvoj" u iznosu 37.247 KM.

"Preostali iznos investicije se finansira i izvodi u okviru projekta `Energetska efikasnost u Republici Srpskoj` koji implementira Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u vrijednosti od 957.683 KM", rekla je Golićeva.

Ona je istakla da se rekonstrukcija objekata radi i zahvaljujući menadžmentu ovih ustanova, jer su oni bili uporni, dolazili u Vladu Republike Srpske i tražili bolje uslove za svoje studente i profesore, dodajući da nikada nisu dobili nijedan takav zahtjev od grada Trebinja.

Radovi na ovim objektima biće završeni do kraja ovogodišnje građevinske sezone.

Direktor Studentskog centra Spasoje Radović zahvalio je Vladi Republike Srpske i Golićevoj što što su imali sluha za studente i prepoznali njihove potrebe.

"Najbitnije je što sa toplotnim pumpama nećemo imati samo grijanje nego i kopmpletno hlađenje objekta. Mislim da je ovo prvi put da se u nekim javnim objektima ovakvog tima ugrađuju toplotne pumpe za grijanje i hlađenje", rekao je Radović i podsjetio da u Studentskom centru boravi osamdesetak studenata.

Početkom iduće građevinske sezone počeće i rekonstrukcija zgrade Bolnice na kojoj će biti postavljena termička izolacije na međuspratnu tavansku konstrukciju, zamijenjeni prozori i vrata, postavljena termička izolacija krova, sa zamjenom krovnog pokrivača.

Biće postavljena termička izolacija fasadnih zidova, ugrađen solarni sistem za pripremu tople potrošne vode, urađena rekonstrukcija sistema grijanja i revitalizacija sistema rasvjete.

U toku je izrada kompletne tehničke dokumentacije, nakon čega će se sprovesti tenderske procedure za izbor izvođača i nabavku opreme po smjernicima Svjetske banke, iz čijih sredstava se finansira ovaj projekat.