Referendumu u Srpskoj u svjetskim medijima posvećeno je manje pažnje, uglavnom stižu osude iz pojedinih zapadnih medija.

glasanje opsti izbori bih

Prema njihovom pisanju u Republici Srpskoj ipak će biti održan referendum, prkoseći Ustavnom sudu BiH i zapadnom pritisku da otkaže referendum, koji, kako navode, podstiče etničke tenzije u BiH.

O referendumu o danu RS, Bi-Bi-Si navodi da referendum u Srpskoj može da izgleda kao "mnogo buke ni oko čega". To je, navoe, na prvi pogled, samo plebiscit o datumu državnog praznika, ali čak i prije nego što je održan, glasanje za referendum povećalo je tenzije u BiH i dalo priliku Rusiji da se umiješa.

Rojters navodi da će se Republika Srpska danas suprotstaviti najvišim pravosudnim institucijama u BiH. Podsjeća se da je Ustavni sud u Sarajevu u dva navrata odlučio da zabrani održavanje referenduma o Danu Republike, zato što se taj datum poklapa sa pravoslavnim hrišćanim praznikom.

O tenzijama povodom referenduma piše i Vašington post, koji navodi da se održavanje referenduma pretvorilo u političku borba između Zapada i Rusije dvije decenije nakon završetka rata na Balkanu i da potpiruje etničke tenzije i strah od novih sukoba.

Njemački Dojče vele napominjee da su odnosi i Rusije i BiH do sada bili bez problema i u političkom i u ekonomskom smislu.

Rusija se, dodaju, nije priključila ostalim zemljama unutar Savjeta za provođenje mira kada je riječ o osudi referenduma.

Mnogi vjeruju da je posjeta predsjednika Srpske Milorada Dodika Rusiji upravo na tragu referenduma u Republici Srpskoj, i da je taj sastanak ranije dogovoren.