Gradski odbor NDP-a Trebinje se ograđuje od izjave g-dina Zdravka Krsmanovića koji poziva Međunarodnu zajednicu i SAD da intervenišu, uvedu sankcije RS-u, da kolima EUFOR-a, SFOR-a dijele packe onima čija je istorija posvećena jednoj jedinoj svetinji, slobodi.

ndp narodni demokratski pokret gradski odbor trebinje

Međunarodna šapa je dosta gazila po čitavoj bivšoj Jugoslaviji i izgleda da bi neki željeli da se opet ponove istorijske nepravde. Svi smo dovoljno odrasli da možemo, bez vrijeđanja, razmišljati o dvorištu u kome gazdujemo.

Referendum ne ugrožava nikoga, ne vrijeđa nijedan konstitutivni narod, ne ruši Dejton, već samo daje prijedlog da jedan dan u godini bude praznik entiteta koji se zove Republika Srpska.

Možda je naziv „Referendum“ bombastičan i djeluje secesionistički, ali u duhu mentaliteta svih naroda Balkana, koji vole i vezuju se za neke datume, vole da praznuju i slave određene događaje, ova želja djeluje normalno. Svaki dan u godini je vezan za neki praznik ili značajan datum. Kad bi išli mak na konac, svaki građanin bi imao primjedbu na izbor dana.

Referendumom, odnosno biranjem Dana republike Republike Srpske, po našem mišljenju, niko se ne ugrožava. Ako narod odluči ZA, biće tako. Volja većine odlučuje i to je isključivo stvar građana Republike Srpske.

Pozivi na bojkot ili sankcije druga Slavka i druga Zdravka ne doprinose ni demokratiji, ni miru, ni stabilizaciji regiona. Oni samo pogoduju ličnim interesima pojedinaca koji, u mutnoj vodi, ostvaruju svoje male i ambiciozne želje i raspiruju inat balkanskih naroda.