Na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju /ALU/, sinoć je otvorena izložba "TV 916" koja je nastala u radionici pod nazivom "Dekonstrukcija instalacija".

izlozba-tv-916

Otvarajući izložbu, Igor Bošnjak docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, rekao je da su studenti u dvanaest dana uz mnogo truda i napora realizovali ovu izložbu i izrazio želju da bi ova radionica trebala da postane tradicionalna.

Tomi Šnajder, profesor na Akademiji primjenjenih umjetnosti, sarađivao je sa umjetnicima iz BiH u jednom projektu i prilikom jedne izložbe susreo se sa Igorom Bošnjakom i došli su na ideju da se napravi program za razmjenu studenata.

"Ovaj projekat je vezan za digitalnu umjetnost i tema je bila da se koriste digitalni mediji koji će se primijeniti na specifične teme za grad Trebinje", rekao je Šnajder i dodao da postoji ideja da se ova izložba predstavi i bečkoj publici.

Glavna stvar ove radionice je zbližavanje mladih iz Beča i Trebinja i povezivanje kultura jer će na taj način studenti moći da nauče mnogo toga jedni o drugima i na taj način da stvaraju nova djela.

Jelena Kukić, student četvrte godine na Akademiji likovnih umjetnosti smjer slikarstvo, crtež, fotografija i multimedijalna umjetnost, kaže da su kroz ovu radionicu mogli da kombinuju stvari vezane za kulturu, Trebinje i okolinu vezano sa nekim novim medijima.

"Moja grupa bavila se narodnom nošnjom, uzeli smo teksture sa nošnje, povezivali smo to sa našim tijelima i nakon toga u foto šopu uredili smo digitalni print fotografije", rekla je Kukić.

U Trebinju je prvi put student četvrte godine iz Beča, Čadaš Čečen, koji nije krio oduševljenje sa gradom podno Leotara.

"Moja grupa je napravila dokumentarac koji je parodija na trenutnu situaciju u gradu oko izbora", rekao je Čečen i naglasio da je prilikom rada bila odlična atmosfera.

Izložba "TV 916" znači Trebinje Vienna deveti mjesec 2016 godine.

U ovom projektu učestvovalo je 16 studenata, od toga sedam iz Beča i devet iz Trebinja.

Sa Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju učestvovali su studenti: Jelena Kukić, Jelena Medan, Dara Radmilović, Milica Samardžić, Tina Stanetić, Jelena Zlatar, Danilo Bursać, Nikola Gajić i Stefan Rakić.

Izložba na Akademiji likovnih umjetnosti trajaće do 7 oktobra 2016. godine.

izlozba-tv-916