Elektroprivreda Republike Srpske /ERS/ ovu godinu završiće sa prebačajem plana proizvodnje za oko deset odsto, a pozitivno za energetsku stabilnost Srpske jeste otvaranje Termoelektrane /TE/ "Stanari" koja će obogatiti energetsku ponudu u cijelom regionu, rekao je Srni Maksim Skoko, izvršni direktor za tehničke poslove u ERS-u.

elektroprivreda rs

On je istakao da otvaranje TE "Stanari" ne utiče negativno na ERS, jer ona neće plasirati električnu energiju domaćim potrošačima, tako da neće uticati ni na cijenu električne energije.

"Ova elektrana neće na bilo koji način biti konkurencija ERS-u kada je riječ o domaćem konzumu. Riječ je o novoj elektrani koja će proizvoditi novu vrijednost i zaposliti nove radnike", kaže Skoko.

Napominjući da su u energetskom sektoru veoma zadovoljni ovogodišnjim poslovanjem, Skoko ističe da će već krajem septembra imati prebačaj oko 10 odsto u odnosu na planiranu proizvodnju.

"Planiramo da uradimo rebalans elektroenergetskog bilansa kojim ćemo projektovane ciljeve, u smislu proizvodnje, povećati za 10-ak procenata", kaže Skoko i dodaje da je tako dobroj proizvodnji doprinijela dobra hidrologija, velike zalihe u akumulacije Bileća, te dobra pogonska spremnost termoelektrana i hidroelektrana.

Skoko ističe da se očekuje i da Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ ostvare dodatne finansijske prihode po osnovu povećanja proizvodnje, te da su zadovoljni i radom Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ "Gacko", čiji je rad ove godine stabilan, a i finansijski pokazatelji se popravljaju.

maksim skoko elektroprivreda rs

"Zbog promjenjivog sastava uglja i teškoća s kojim se suočava gatačka elektrana, trenutna ostvarena proizvodnja je oko 95 odsto i nadamo se da će i na kraju godine biti ovaj ili veći procenat proizvodnje", kaže Skoko i dodaje da su u ovom trenutku zadovoljni radom ovog proizvođača struje.

U energetskom sektoru smatraju velikim uspjehom i trend smanjenja distributivnih gubitaka u odnosu na prethodne godine.

Skoko napominje da su prošlu godinu završili sa nivoom distributivnih gubitaka od 11,68 odsto, te da očekuju da će ove godine oni biti ispod 11,5 odsto.

U 2001. godini ti gubici su iznosili čak 27,16 odsto.