Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske podiglo je nivo bezbjednosti u Srpskoj zbog informacija da bi pojedini radikalni krugovi mogli ugroziti institucije Srpske ili mjesta određena za glasanje na referendumu o Danu Republike, koji će biti održan u nedjelju, 25. septembra.

dragan lukac ministar unutrasnjih poslova srpske

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač izjavio je da MUP raspolaže određenim informacijama da pojedini radikalni krugovi, naročito vehabijski, mogu svojim djelovanjem ugroziti institucije Srpske ili čak za referendum određena mjesta.

"Postoje određene indicije da može doći do pojedinačnih ugrožavanja institucija Republike Srpske ili građana i naša dužnost je da ih obezbijedimo. Ako se na bilo koji način desi ugrožavanje na teritoriji Republike Srpske, policija će da interveniše", istakao je Lukač.

Nakon sastanka sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem u Banjaluci, Lukač je rekao novinarima da će Policija Republike Srpske eventualne takve pokušaje smatrati terorizmom i odgovoriti na adekvatan način.

"Iskoristićemo sve svoje potencijale i mogućnosti da zaštitimo naše građane i institucije Republike Srpske", istakao je Lukač.

Lukač je rekao da je Policija Srpske, imajući u vidu ovakve informacije, podigla nivo bezbjednosti, što podrazumijeva da policajci koji rade na obezbjeđenju objekata i institucija nose "duge cijevi".

Na sastanku sa Čubrilovićem, kako je naveo, zaključeno je da je trenutno stanje u Republici Srpskoj stabilno i zadovoljavajuće i da će tako i da ostane.

Prema njegovim riječima, na sastanku je zaključeno i da su Republika Srpska i sve njene institucije opredijeljene za trajan mir u BiH.

"Nikome u Republici Srpskoj ne pada na pamet da na bilo koji način podriva mir i da utiče na dizanje tenzija koje bi mogle dovesti do nemira bilo koje vrste", naglasio je Lukač.

On je izrazio očekivanje da će svi u BiH na taj način razmišljati i postupiti, te da će se u svojim izjavama potruditi da svim građanima BiH predstave da mir nema alternativu.

"Nikome nije stalo da na ovim prostorima ponovo ratuje ili da na bilo koji način uznemirava i ugrožava građane", istakao je ministar Lukač.

Govoreći o informaciji o prelijetanju dva aviona hrvatske avijacije teritorijom Srpske kod Novog Grada prema Kostajnici, Lukač je rekao da je MUP Republike Srpske dobio zvanično tu informciju koju je proslijedio da bi neko regovo sa nivoa BiH, jer nije primjereno da se na takav način pravi provokacija na teritoriji BiH.

Komentarišući izjavu muslimanskog ratnog komandanta Sefera Halilovića o mogućnosti novih sukoba u BiH, Lukač je ocijenio da Halilović još živi u prošlosti i da mu "očito neko treba javiti da je rat završen i da ovdje nikome više ne pada na pamet da ponovo uzme pušku u ruke i ponovo ratuje".

Prema njegovim riječima, ako Halilović smatra da nije ispunio svoje ciljeve kao bivši komandant koga su smijenili, neka povede istomišljenike pa neka rade što smatraju da treba, ali na teritoriji Republike Srpske neće biti tolerisanja bilo kakvog oružanog incideta.

Lukač je ponovio da će Policija Srpske reagovati ako do toga dođe sa bilo čije strane i da će u skladu sa zakonom i ovlaštenjima smiriti situaciju i kazniti sve one koji odluče da uzmu oružje i ugroze građane Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nije davao izjave za novinare.