Ove godine jesen nam stiže u četvrtak 22. septembra u 16 sati i 21,1 minut. To je 263. dan u godini (računajući i 22. septembar), a do kraja godine ostaje još 101 dan, navode u Trebinjskom astronomskom udruženju /TAU/.

jesen

Jesen će trajati 91 dan, a završiće se 21. decembra 2016. u 11 sati i 44 minuta kada počinje zima.

Na dan početka jeseni Sunce će se nalaziti u sazviježđu Djevice (Virgo).

Za mnoge u Trebinju, jesen je najtužnije godišnje doba. Lišće opada, kiše mogu biti duge i dosadne, a nebo prekriveno sivim oblacima.

Ipak, jesen može da bude lijepa i prijatna. Šume se u jesen oboje bakarnom, zlatnom i žutom bojom i sigurno nema koloritnijeg doba od jeseni. U jesen priroda se sprema da spava. Poslije ljetnje žege i iznenadnih "provala" oblaka, u jesen zavlada spokoj. Jedino sve još oživi sa berbom grožđa i kad se toči vino i peče domaća rakija.

"Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tokom godine, presječe nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu, obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij. Na južnoj Zemljinoj polulopti počinje proljeće", kažu u TAU.

Stručno, i preciznije, dolazak jeseni se definiše kao momenat kada centar Sunčevog diska dospije u nultu deklinaciju, a rektascenzija Sunca je oko 12 sati, pojašnjavaju u TAU.