U najžešćoj razmjeni riječi od rata 1990-ih, Srbija je juče upozorila Bosnu i Hercegovinu da će priteći u pomoć Srbima ako budu napadnuti, dok rastu tenzije na Balkanu uoči referenduma ove nedjelje, piše agencija AP u tekstu pod naslovom "Ponovo ratna retorika na Balkanu".

Balkan

Agencija navodi da je ministar inostranih poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao juče da Srbija "svakako neće dozvoliti razaranje ili vojni napad" na Republiku Srpsku, formiranu na osnovu mirovnog sporazuma postignutog uz posredovanje SAD koji je podijelio BiH.

AP ukazuje da je "Dačić reagovao na izjavu ratnog komadanta Armije BIH Safera Halilovića koji je rekao da bez srpske pomoći Srbi iz BiH ne bi mogli da se odupru federalnim snagama (BIH) više od 15 dana".

AP ukazuje da je Halilović general u penziji i da je to izjavio lokalnoj bh. televiziji i da "nije govorio ni u kakvoj zvaničnoj funkciji".

AP podsjeća da Republika Srpska, koju ova agencija naziva "minidržavom", u nedjelju održava referendum o zadržavanju 9. januara kao datuma svog nacionalnog praznika, što je datum kada su Srbi proglasili formiranje svoje države unutar BiH.

Tokom rata koji je uslijedio, piše AP, oni su "protjerali ne-Srbe s teritorije pod svojom kontrolom s ciljem da ona postane dio susjedne Srbije.

Ljudi koji nisu Srbi koji tamo žive, vide taj datum kao simbol svog protjerivanja i znak da je Republika Srpska i dalje mjesto namijenjeno samo za Srbe", navodi AP.

Ustavni sud BIH je presudio da bi taj praznik bio diskriminacija na štetu Bošnjaka i Hrvata, navodi AP i podsjeća da Rusija podržava održavanje referenduma, dok su SAD i Zapad protiv njega.

Međunarodno tijelo koje nadzire sprovođenje mirovnog sporazuma, Savjet za spovođenje mira u BiH (PIC), pozvao je juče strane da se uzdrže od "bilo kakvih mjera reakcije i retorike podjele".

To tijelo je "oštro osudilo bilo čije izjave koje podrivaju stabilnost i bezbjednost, ili koje dovode u pitanje teritorijalni integritet" BIH, prenijela je agencija AP.