U Stanarima je danas svečano puštena u rad novoizgrađena Termoelektrana /TE/ "Stanari" u koju je uloženo 550 miliona evra.

termoelektrana-stanari

Termoelektranu su pustili u rad predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik grupacije "EFT" Vuk Hamović, predsjednik kompanije "Dongfang elektrik korporejšn" Zo Lei, ambasador Kine u BiH Čen Bo i zamjenik šefa Misije Velike Britanije u BiH Metju Loson.

Oni su, nakon presijecanja vrpce, obišli Termoelektranu i zasadili prve mladice u "Parku prijateljstva".

Otvaranju su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Zlatan Klokić, te druge ugledne ličnosti.

Termoelektrana "Stanari" imaće godišnju proizvodnju od 2.000.000 megavata, a njen rad usklađen je sa propisima Republike Srpske iz oblasti zaštite životne sredine i u potpunosti se pridržava direktive EU za postrojenja sa velikim ložištima 2001/80/EC.

Pogon termoelektrane projektovan je na bazi istraženih i potvrđenih rezervi uglja od 108 miliona tona, što je dovoljno za kontinuiran rad narednih 40 godina.

Postojeći kop Raškovac raspolaže desetogodišnjim kapacitetom snabdijevanja termoelektrane, a za četiri godine bi trebalo da bude otvoren i novi površinski kop Ostružnja.

EFT RiTE trenutno zapošljava 720 radnika, do kraja godine taj broj će biti povećan na 800 radnika, a daljim razvojem očekuje se da broj zaposlenih u punom kapacitetu rada Termoelektrane i Rudnika "Stanari" bude 900, kažu u ovoj kompaniji.

DODIK: Najveća pojedinačna investicija u BiH

termoelektrana-stanari

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Termoelektrana /TE/ "Stanari" najveća pojedinačna investicija u BiH.

Na konferenciji za novinare u Stanarima upriličenoj nakon svečanog otvaranja TE, Dodik je rekao da je za Republiku Srpsku od izuzetne važnosti činjenica da će ovdje raditi 1.000 radnika i da će ova TE doprinijeti energetskoj stabilnosti Srpske.

On je čestitao predsjedniku grupacije "EFT" Vuku Hamoviću, kineskim partnerima i Velikoj Britaniji što su iznijeli ovaj projekat.

"Ovo je veliki dan i pobjeda svih nas. Impresioniran sam viđenim i činjenicom da je u svemu ovome učestvovala Vlada Srpske", naglasio je Dodik.