Ustavni sud BiH danas je u Sarajevu odbio apelaciju Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke ovog suda kojom je Dan Srpske – 9. januar proglašen neustavim.

referendum-rs-ustavni-sud-bih

Ustavni sud BiH je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje odluke u vezi sa neustavnošću Dana Republike Srpske.

Razmatrajući zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa odlukom o održavanju referenduma u Republici Srpskoj o Danu Republike, Ustavni sud usvojio je privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja odluka Narodne skupštine Republike Srpske.
Privremena mjera trajala bi do donošenja konačne odluke u vezi sa Izetbegovićevim zahtjevima.

USTAVNI SUD ZABRANIO REFERENDUM

Ustavni sud Bosne i Hercegovine prihvatio je apelaciju bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića da se sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, koji je zakazan za 25. septembar, privremeno zabrani.

U obrazloženju ove odluke stoji da postoji dovoljno razloga da se održavanje referenduma privremeno zabrani, jer, kako ističu u Ustavnom sudu, izlazak na referendum bi imalo štetne i nenadoknadive posljedice po BiH.

DODIK - Idemo na referendum

Referendum o Danu Republike biće održan bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH, rekao je danas predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Dodik je izjavio da nema odluke Ustavnog suda BiH koja može da dovede u pitanje održavanje referenduma o Danu Republike.