Novac građana Trebinja u budžetu grada troši se za izbornu kampanju Slavka Vučurevića, a današnjim nacrtom rebalansa budžeta skupštinska većina pokušava da "ispegla" sve svoje nezakonite radnje, tvrde odbornici opozicije.

konferencija-rebalans-budzeta-trebinje-1

Složili su se odbornici SNSD-a, DNS-a i NDP-a da trenutna skupštinska većina usvajanjem današnjeg nacrta rebalansa budžeta za 2016. godinu prikriva sve nezakonite radnje koje je učinila tokom ove godine, ali i da pokušava da opravda povećanje troškova službenih putovanja, goriva i stručnih usavršavanja.

Prema riječima Slobodana Šarabe, odbornika NDP-a, ključno pitanje na koje treba da odgovori Slavko Vučurević je "gdje su pare od prodaje gradskog zemljišta", jer je od budžetom planiranih 1.300.000 KM prikupljeno svega 250.000 KM ili oko 19 odsto.

"Znamo koliko je zemlje prodato, a novca nema. Gdje je? Na to treba da odgovori Slavko Vučurević", tvrdi Šaraba, dodajući da je na osnovu naknade za uređenje građevinskog zemljišta prikupljeno 116.000 KM, dok je budžetom planirano 1.100.000 KM.

konferencija-rebalans-budzeta-trebinje-1

On je istakao da je rukovodstvo Skupštine grada u proteklih šest mjeseci radilo nezakonito, da je prekršen zakon o lokalnoj samoupravi, ali i da su počinili krivično djelo svojim nesavjesnim radom.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Zdravko Butulija kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da je nacrt rebalansa budžeta u službi izbora, a ne investicija koje je svojevremeno najavljivao prvi čovjek grada.
Investicije u prvih šest mjeseci realizovane su 20 odsto od predviđenih šest miliona KM, naveo je Butulija, ističući da je opravdanje da sezona kapitalnih ulaganja nije bila u prvih šest mjeseci, već tokom izborne kampanje.

"Pritom su nacrtom rebalansa smanjili iznos predviđenih investicija za 1.300.000 KM", rekao je Butulija.

On je dodao da su za loše izvršenje budžeta krivi nerad, nemar i lažna obećanja odlazećeg gradonačelnika i njegovih poslušnika.

"U prvih šest mjeseci 2016. godine nije ispunjeno ni 40 odsto od neporeskih prihoda, a to je bila naša ključna kritika prilikom usvajanja budžeta. Naime, od planiranih preko devet miliona KM, prihodovano je oko 3,5 miliona", naveo je Butulija.

On je kazao da je za bruto plate Slavka Vučurevića u protekle četiri godine izdvojeno oko 300.000 KM, koliko je za vrijeme vlasti SNSD-a bilo izdvajano za omladinske organizacije.

"A sada je za četiri godine za omladinske organizacije izdvojeno oko 85.000 KM, dok je ovogodišnji konkurs raspisan prije 15 dana, iako je trebao da bude raspisan početkom godine", podvukao je Butulija.

Butulija je dodao da je gradonačelnik Vučurević slagao javnost kada je rekao da je zaposlio 29 novih pripravnika, a zapravo će novi uposlenici biti volonteri koji će raditi bez pare i dinara.

Zamjerke na rad skupštine ima i odbornik DNS-a Petar Ivanković, koji je kazao da u proteklih četiri godine nijedan konstruktivan prijedlog i amandman iz redova opozicije nije prihvaćen.

konferencija-rebalans-budzeta-trebinje-1

"Onaj ko troši državne pare - to je za njega ništa, a onaj koji stvara vidi da je to ogromna suma novca", naveo je Ivanković.

Odbornici opozicije ni danas nisu prisustvovali Skupštini grada, gdje odbornici većine raspravljaju o nacrtu rebalansa budžeta.