Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da će referendum o Danu Republike Srpske biti održan čak i ako ponovo dođe do sramne odluke Ustavnog suda BiH.

milorad dodik

"Taj interes ćemo braniti odlučno. Nikada se nisam rukovodio time kakvi su prigovori ili koja sila stoji ispred mene da bi me spriječila da odbranim najvrijednije što se zove Republika Srpska. Uvijek sam bio na strani odbrane Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Dodik je istakao da srpski narod pokušavaju spriječiti da odluči o pitanjima na koja ima pravo da odlučuje i koja su od interesa za srpski narod u Republici Srpskoj.

On je naglasio da postoje oni koji iznose "dobre namjere" i govore šta je interes srpskog naroda u Srpskoj, ali da Srbi u Srpskoj znaju šta je njihov interes.

"Čak i ako ponovo dođe do sramne Ustavnog suda, koji je naprasno sazvan, samo zato što mu je predsjednik Bošnjak, koji je tokom rata, kada je Alija Izetbegović zamrznuo status, bio predsjednik ratnog SDA. I sada očekujete da mi vjerujemo u poštenje, pravičnost, pravdu i stručnost takvih ljudi. Naravno da ne vjerujemo. Moraće tu lekciju da nauče i neki drugi u BiH", rekao je Dodik.

On je rekao da su svi, kada je riječ o referendumu, uradili što su mogli i da međunarodna zajednica pokazuje u kontinuitetu da je u funkciji bošnjačkih interesa, pa tako i ovaj put.

"Kada sve razgrnete i kada sam pokušao da saznam zašto je problem, onda vidite da je u suštini problema - pravo na referendum. Da je bio referendum o vremenskim nepogodama ili poplavi, opet bi bio osporavan", rekao je Dodik.

On je naveo da se srpskom narodu ne dozvoljava da afirmiše jedno pravo, koje pripada i drugim narodima, a to je da izađe na referendum i najdemokratskije odluči o nekim pitanjima koja su za njega važna.

Navodeći da je referendum reakcija Republike Srpske, a ne voluntarizam, Dodik je istakao da ne može neko iz svijeta da očekuje da Bakir Izetbegović ukine Srbima Dan Republike, i da to Srbi mirno prihvate.

"To je ponižavanje svega i intelekta ovog naroda, da jedan Bakir Izetbegović kao osvjedočeni protivnik Republike Srpske, koji je u svojim govorima govorio da Srpska treba da nestane i pripisivao razne etikete kao `genocidna`, da on ima dobre namjere", rekao je Dodik.

Podsjećajući na pozive zapadnih ambasadora o poštovanju stavova, Dodik je poručio da prvo treba da se poštuje Republika Srpska, a onda nije problem poštovati i druge stavove.

Dodik je podsjetio da su visoki predstavnici, kao predstavnici međunarodne zajednice, koji je trebalo da štite Dejtonski sporazum, masovno ga kršili i rušili međunarodno pravo i da su se pokazali kao pravi kriminalci, dok je Rusija štitila međunarodno pravo i nikada nije osporila BiH, ali ni status Republike Srpske.

Dodik je rekao da je apsurdno da se osuđuju oni koji brane Dejtonski sporazum, a oni koji ga masovno krše da se slave, da se slave i njihove navodne vizije i duh.

"A, mi koji tražimo da se poštuje slovo ugovora međunarodnog karaktera, dovedeni smo u poziciju da smo loši momci ili loš momak. Zato poštujemo Rusiju što je ostala doljedna poštovanju međunarodnog prava. Volio bih da to vidim i kod nekih drugih, ali ne vidim", rekao je Dodik, navodeći da je Zapad ujedinjen u tumačenjima "duhova" Dejtonskog sporazuma.

Dodik je ponovio da BiH može da preživi samo ako se vrati na pozicije poštovanja slova Dejtonskog sporazuma, ali da je to danas teško očekivati u vremenu koje dolazi.

"Ako se BiH ne vrati na tu poziciju, onda nema nikakvu podršku, što se tiče nas", rekao je Dodik.