KARADŽIĆEV PRVI INTERVJU POSLIJE PRESUDE – Žao mi je što sam kočio Vojsku RS

Izvor: nezavisne.com Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 14. 09. 2016. - 18:00h

Haški osuđenik Radovan Karadžić dao je prvi intervju nakon što je u martu u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora.

radovan karadzic

Karadžić je u intervjuu za njemački list Zeit izjavio da je za njega i ostale zatvorenike humor „najbolji način da izraze brigu i agresiju, ali i da ih izbace iz sebe“, prenosi Biltd.

„Zbog toga se stalno smijemo“, rekao je Karadžić.

Osim toga, u slobodno vrijeme se često moli, svira frulu, igra tenis i fudbal.

„Znam da me srpski narod pamti kao požrtvovanog i odgovornog državnog službenika. Jedina greška koju sam napravio ticala se naše vojske. Stalno sam ih kočio, zato što sam vjerovao strancima i drugoj propagandi. Tako sam ih spriječio da postignu još više na bojnom polju“, rekao je Karadžić novinarima.

Radovan Karadžić osuđen je u martu 2016. godine na 40 godina zatvora u Hagu.

U vrijeme izdržavanja kazne biće uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru, odnosno od 2008. godine.

Haški tribunal proglasio ga je krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca pripadnika UN i drugih organizacija, dok je oslobođen za genocid u sedam opština, odnosno Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica, Zvornik.

TAGOVI:

Komentari

Zao mije presednice sto te osudise, al tise kunem ako nas dirnu nema tog autoritea da nas saustavi……

Odgovori

posle je.anja nema kajanja Rasomire

Odgovori

Radovane tebi treba suditi za ono kreni pa narod izgine a onda ti kazes stani i povucite se.Dovoljno se sjetiti Sarajeva,Gorazda,Bihaca i mnogih mjesta gdje smo usli u grad a onda se morali povuci jer je tako stigla naredba.Gorazde smo mogli odmah uzeti a da smo usli u Sarajevo rat bi bio gotov jos na pocetku.Ali ti si slusao strance koji su te kasnije sjebali i sad places jer vidis da si prevaren a jebe se tebi za RS ti to zbog sebe.

Odgovori

Činjenica da je neko bivši ministar nikako ne znači i da je pošten čovek. Naprotiv, takvi najčešće ni ne znaju šta znači reč moral

Biznismen Momčilo Mandić iz Istočnog Sarajeva bio je svojevremeno jedan od najgorih mogućih izbora za ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske. Kada njegovi poslovni aranžmani – neretko i sa protivnicima u ratu – više nisu mogli da se prikriju, Mandić je odstupio sa funkcije na koju je uspeo da progura Miću Stanišića, čiji je jedini zadatak bio da za račun svog mentora i prethodnika nastavi sa opskurnim poslovima.

Posle odlaska sa mesta ministra Momčilo Mandić se posvetio privatnom biznisu i to tako što je na svoje ime, ali i na imena članova svoje porodice, pootvarao niz preduzeća preko kojih je poslovao. U slučaju Mandića i njegovog klana, glagol „poslovati“ treba shvatiti u malo drugačijem značenju, kao sinonim za „prevariti“.

Jedno od tih preduzeća je i SS Petrol iz Bijeljine, čiji je nominalni osnivač i vlasnik Momčilov sin Vladimir Mandić, rukometaš Partizana. Na nagovor Momčila Mandića preduzeće SS Petrol je sa Jeftić Company iz Bileće zaključilo ugovor o zajmu. Ovom ugovoru je prethodio dogovor starijeg Mandića sa Žarkom Jeftovićem, dok je Mandić junior bio samo izvršilac radova.

Po pomenutom dogovoru Jeftović Company je SS Petrolu, odnosno Momčilu Mandiću, pozajmila 100.000 konvertibilnih maraka, što iznosi 50.000 evra. Po pisanom ugovoru od 25. avgusta 2009. zaključenim u Trebinju, Petrol je pomenuti kredit trebalo da vrati u roku od deset meseci od zaključenja ugovora, odnosno najkasnije do 1. jula 2010. godine.

Mandići su novac uredno preuzeli sa računa preduzeća, a zatim zaboravili na celu stvar.

Zajmodavac Jeftović, međutim, nije zaboravio na svoj novac. Otkako je ugovor istekao, on je u više navrata pokušavao da stupi u kontakt sa svojim pravim dužnikom, Momčilom Mandićem, i da se s njim dogovori o vraćanju duga, ali bezuspešno.

U međuvremenu, kako je Mandić počeo da izbegava da se uopšte odaziva na Jeftovićeve pozive, poverilac je angažovao i jednog posrednika koji bi kao medijator trebalo da se dogovori o tempu vraćanja duga.

U jedinom razgovoru koji je posrednik mogao da obavi sa bivšim ministrom Mandićem, predloženo mu je da uzme 5.000 evra od dužnika i da skloni svu dokumentaciju o postojanju potraživanja. Dakle, Mandić pokušava da zavrbuje posrednika za samo deset odsto vrednosti duga, u nadi da će on da izda svog nalogodavca! Predlog je, naravno, odbačen. Od tada Mandić postaje nedostupan i za posrednika.

Žarko Jeftović se odavno oprostio od novca koji potražuje od oca i sina Mandića, poznatih po tome što lako zajme, a teško vraćaju dugove. Ako bi kojim čudom i uspeo da povrati svoj novac, on bi skoro celu sumu dao u humanitarne svrhe! Bolje da novac dobije neko gladno siroče, nego prebogati ratni profiter Momčilo Mandić i njegova familija. – http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=249&cl=22

Odgovori

Kriv si itekako. Narod ginuo, osvajao, a onda naređenje povlačenje, primirje itd. Danas ti isto sude.

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja